Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simpozionul „Mihai Eminescu, omul deplin al culturii românești“, desfășurat astăzi la Tulcea

ro

15 Jan, 2019 21:12 1880 Marime text
Marți, 15 ianuarie 2019, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani a participat la simpozionul „Mihai Eminescu, omul deplin al culturii românești“, organizat de Biblioteca Județeană „Panait Cerna“ în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
         
Invitați au fost Prea Sfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii, inspector școlar prof. Zenaida Tărcatu, prof. Mihai Marinache, prof. Floarea Calenic, Laura Ghioc, reprezentantul BCR, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” Tulcea.
         
Cu acest prilej, managerul Bibliotecii Județene, Ligia Dima a anunțat înființarea Comitetului de inițiativă pentru proiectul „Tulceni pentru Mihai Eminescu“, privind amplasarea unui bust al marelui poet în municipiu.
         

„Mă simt deosebit de onorat să particip astăzi la un eveniment atât de important atât pentru cultura noastră, cât și pentru ceea ce ne definește pe noi ca popor. Acum, la 169 de ani de la nașterea sa, nu putem decât să mai aducem un omagiu personalității copleșitoare a celui mai complex poet, publicist și gânditor al neamului. Emil Cioran vorbeşte despre dânsul în aceeaşi cheie superlativă: „Tot ce s-a creat până acum în România poartă stigmatul fragmentarului. Afară de Eminescu, totul este aproximativ. Fără Eminescu am fi ştiut că nu putem fi decât esenţial mediocri, că nu este ieşire din noi înşine şi ne-am fi adaptat perfect condiţiei noastre minore. Suntem prea obligaţi faţă de geniul lui şi faţă de tulburarea ce ne-a vărsat-o în suflet.”               


Noi am crescut cu Mihai Eminescu iar copiii noștri îl descoperă încă în versurile nemuritoarelor sale poezii, mai actuale ca niciodată. Pentru că sunt foarte mulți elevi aici, vreau să spun că Eminescu a avut o mare influență asupra mea în liceu. Sunt profesori care ne pot schimba viețile. Eu am avut un așa dascăl și profit aici de prezența doamnei profesoare Calenic pentru a-l rememora pe domnul profesor Cezar Calenic, pentru care Eminescu era o icoană. Îmi momentul în care ne spunea că și-ar dori un an întreg în care să învățăm Eminescu, noi, liceenii, nu-l înțelegeam. Însă au trecut anii și acum am înțeles câtă dreptate avea domnul profesor, care a reușit să ne insufle dragostea față de marele poet.

Legat de proiectul „Tulceni pentru Mihai Eminescu“, veți avea toată susținerea din partea Consiliului Județean“, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Dumitru Mergeani.

În cadrul evenimentului au fost premiați elevii participanți la concursul de eseuri cu tema „Mihai Eminescu, omul deplin al culturii românești“, primele locuri fiind ocupate de Ilie Elena Alexandra, clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil (locul I), Moroianu Alexandra Ioana, clasa a clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil (locul II) și Lazarencu Oana, clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Ion Creangă“.
  

Sursă foto: Consiliul Județean Tulcea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii