Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sezonul cultural România-Franța a fost prezentat la Paris

ro

16 Nov, 2018 18:10 1580 Marime text
Conferința de prezentare a Sezonului România-Franța, care va începe peste 10 zile, a avut loc astăzi, 16 noiembrie 2018, la Ambasada României la Paris.

În prezența a peste 200 de jurnaliști, personalități ale lumii culturale și reprezentanți ai comitetului de mecena francez, au fost dezvăluite momentele cheie ale Sezonului care se vor desfășura în Franța, precum și site-ul oficial al Sezonului. 

Între 27 noiembrie 2018 și 14 aprilie 2019, România propune publicului francez, și nu numai,  peste 200 de proiecte într-un demers unic de diplomație publică, economică și culturală. Sezonul are vocația de a reînnoi imaginea și percepția pe care le au țările noastre una față de cealaltă și de a întări legăturile economice, științifice și culturale dintre cele două state.

Teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziții, dezbateri, gastronomie sunt domeniile în care Sezonul își propune să creeze un dialog autentic între comunități și creatori. Momentele cheie ale Sezonului includ evenimente precum: „Sezonul României la Centrul Pompidou”, concert Radu Lupu și Orchestra Română de Tineret la Filarmonica din Paris, Forumul Economic franco-român la Bercy, Focus România la Théâtre de la Ville sau Festivalul filmului românesc la Paris. 

„Uitați de clișee” este îndemnul reflectat într-o identitate vizuală curajoasă și inedită, iar în cadrul evenimentului de astăzi a fost prezentată în multiplele ei declinări.

Comunicarea online ne va permite să descoperim mai mult despre relația dintre cele două țări și vocația Sezonului România-Franța, inclusiv în perioada premergătoare deschiderii oficiale a acestuia. 

„Deschiderea Sezonului este un moment special, cu atât mai mult cu cât va avea loc cu câteva zile înainte de celebrarea Zilei naționale a României și a Centenarului României moderne, care nu ar fi fost posibilă fără sprijinul extraordinar al Franței în timpul Primului Război Mondial. Ambasada României la Paris va fi gazda a numeroase evenimente din cadrul Sezonului și sunt fericit că această prezentare în fața presei a avut loc la Hotel de Béhague, un loc simbolic în Paris pe unde au trecut Rodin, Proust, Paul Valery, Enescu și Brâncuși”, a declarat ambasadorul Luca Niculescu.  


La rândul său, președintele Institutului Francez, Pierre Buhler, și-a exprimat dorința ca Sezonul să contribuie la întărirea legăturilor dintre cele două societăți, „să incite tinerele generații pentru a construi împreună Europa de mâine, să uite clișeele și să se apropie unii de alții într-un autentic spirit european”.

Cei doi comisari ai Sezonului România-Franța, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, și-au manifestat încrederea că programarea evenimentelor va reuși să convingă și să entuziasmeze un public cât mai larg, cât mai divers și mai numeros.

De asemenea, cei doi oficiali și-au exprimat speranța că acest Sezon va da ocazia publicului român și francez să își formeze o perspectivă nouă asupra celor două societăți și a relațiilor acestora în Europa, și totodată, va stârni și va hrăni curiozitatea reciprocă în acest sens.

Mai multe informații se regăsesc pe cele două site-uri oficiale, în versiune completă începând cu data de 27 noiembrie: www.sezonulromaniafranta.ro și www.saisonfranceroumanie.com 
 
Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței la București, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii