Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Senatorul Moga prezintă ce pași au fost făcuți pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale în județul Constanța (galerie foto+video)

ro

23 Mar, 2018 16:17 2586 Marime text
Senatorul Nicolae Moga prezintă astăzi, în cadrul unei conferințe ce pași au fost făcuți pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale în județul Constanța. 

Astfel, În vederea dezvoltării reţelelor de gaze naturale în judeţul Constanţa, respectiv a înfiinţării de noi distribuţii de gaze, este  necesară realizarea următoarelor etape:
- înfiinţarea unor Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare (ADI). În funcţie de situaţia existentă a Sistemului Naţional de Transport în zonă propunem următoarele grupări de UAT - uri pentru înfiinţarea de asociaţii:
- Gruparea Sud — Vest include oraşul Băneasa şi comunele Peştera, Rasova, Adamclisi, Deleni, Lipniţa, Oltina şi Ion Corvin;
- Gruparea Nord — Vest include oraşul Hârşova, precum şi comunele Pantelimon, Săraiu, Ciobanu, Crucea, Topalu şi Gîrlicu;
- întocmirea de către aceste asociaţii a unor Studii de Fezabilitate (conţinutul cadru se găseşte pe site-ul ANRE, Ordinul 37/2013 emis de preşedintele ANRE);
- Avizarea Studiilor de Fezabilitate la ANRE;
- Depunerea Studiilor de Fezabilitate (avizate de ANRE) la Ministerul Energiei pentru aprobarea concesionării Sistemului de Distribuţie;
- Procedura de concesionare a sistemelor de distribuţie conform legislaţieiln vigoare;
- Concesionarii Sistemului de Distribuţie vor solicita TRANSGAZ acordul de acces la SNT conform Legii energiei 123/2012 şi a HG/1043/2004.

În funcţie de rezultatele studiilor de fezabilitate pentru înfiinţarea de noi distribuţii, TRANSGAZ va analiza oportunitatea includerii în strategia de dezvoltare a investiţiilor necesare extinderii SNT.
 
În urma unei analize preliminare de birou, a rezultat că sunt necesare următoarele dezvoltări în SNT:
- Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Peştera - Adâncata - Băneasa;
- Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Cogealac - Crucea - Hârşova.
 
Pentru localitățiile din vecinătatea conductelor existente, racordarea la SNT se va face prin intermediul unui racord şi a unui SRM, cu respectarea legislaţiei privind accesul la SNT (HG 1043/2004).

NOTĂ.
  1.  Aceste soluţii au rezultat în urma unei analize de birou. În funcţie de situaţia reală din teren şi de strategia de dezvoltare a judeţului aceste soluţii pot fi modificate / completate.
  2. Pentru asigurarea alimentării cu gaze a zonei de litoral între Constanţa şi Mangalia din 2 surse, este necesară realizarea conductei Techirghiol Ovidiu.
  3. În cazul în care nu se doreşte înfiinţarea unor asociaţii, se vor parcurge aceleaşi etape de mai sus pentru fiecare localitate care solicită racordarea la un sistem de distribuţie gaze naturale.

UPDATE. ora 16.35

Senatorul Nicolae Moga a declarat că urmează să se întâlnească și cu primarii din județ pentru a le explica că trebuie să se asocieze în asociații de dezvoltare comunitară, cel puțin două la nivel de județ, pentru că Guvernul vrea sa lanseze PNDL 3 și să includă în cadrul acestui proiect și finanțarea din partea statutului a conductelor de transport de gaze. 

De asemenea, Nicolae Moga a mai adăugat că din 2019 conducta de tranzit nr 1 Isaccea- Negru Vodă va reveni României și va putea fi folosită pentru racordarea la gaz a județului Constanța. 

UPDATE. ora 16.20

În cadrul conferinței Nicolae Moga a precizat că TRANSGAZ Mediaș derulează mai multe proiecte de invesțiii în județul Constanța. 

Senatorul Moga a prezentat stadiul proiectelor. Astfel, pentru primul Negru Vodă-Pecineaga-Techirghiol din 21 de km de conductă s-au realizat 20. 18 septembrie 2018 este termen de execuție al proiectului. 

Al doilea proiect Ovidiu 4 - localitatea Poiana. Aici se realizeaz Stație de măsurare-predare și este un termen de execuție trei luni de la emiterea ordinului de execuție

Al treilea proiect este de punere în siguranță în localitatea Ceamurlia la granița cu județul Constanța. Același lucru este valabil și pentru proiectul 4 din comuna Baia județul Tulcea. 

Este vorba despre lucrări în faza de proiectare, proiectul BRUA - Tulza la Podișor, pe mai multe tronsoane. 

Valoarea estimată a proiectului este 1, 39 miliarde lei, iar termenul de execuție este de 24 de luni. 

Conducta aceasta va alimenta și localitatea Murtfatlar. 

Un alt proiect este cel de extindere tranzit Vadu, care are termen de realizare 12 luni, iar valoarea estimată ajunge la 49 de milioane de lei. 

Revenim cu mai multe amănunte în ediția de mâine. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii