Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secetă pedologică în Dobrogea, în perioada 20 - 26 august

ro

20 Aug, 2016 14:09 1893 Marime text
Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 de centimetri va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Crișana, Moldova, Muntenia, Oltenia și doar izolat în nord-vestul Banatului și al Maramureșului, conform prognozei agrometeorologice valabilă pentru perioada 20 - 26 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

"În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Moldovei și Crișanei. Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Banat, Maramureș, Transilvania, nordul Olteniei, local în nord-vestul, centrul și estul Moldovei, izolat în nord-vestul și nordul Munteniei", arată specialiștii ANM, citaţi de Agerpres.


În acest context, procesele vegetative ale principalelor culturi agricole se vor desfășura în ritmuri normale în aproape toată țara, cu excepția zonelor afectate de secetă pedologică de lungă durată, unde acestea vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare deprecierea stării de vegetație la speciile prășitoare prin uscarea aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (știuleți de dimensiuni reduse si boabe sistave, semințe seci la floarea-soarelui, plante sterile) cu un impact negativ asupra potențialului productiv al hibrizilor cultivați.

Floarea-soarelui se va afla la maturitatea ceară (60-100%) și deplină (30-100%), continuându-se lucrările de recoltare în zonele agricole din sudul și vestul țării. Hibrizii semitardivi și tardivi de porumb vor înregistra predominant fazele de maturitate în lapte (70-100%), ceară (30-100%) și deplină (10-60%) la nivelul întregii țări, iar la cei extratimpurii și timpurii semănați în epoca optima din zonele de câmpie se va semnala maturitatea deplina (10-100%).

În majoritatea plantațiilor, la pomii fructiferi se vor înregistra dezvoltarea și coacerea fructelor, formarea mugurelui terminal și recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea deplină", se arată în prognoza agrometeorologică.

Vița de vie își va continua creșterea și acumularea zahărului în boabe, cu o stare de vegetație în general bună și medie în aproape toate podgoriile. La speciile de masă se vor semnala coacerea și recoltarea rodului.

Potrivit specialiștilor ANM, lucrările agricole din câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea terenului pentru campania de toamnă, etc.) se vor putea efectua în condiții bune, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii