Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se scumpesc paşapoartele

ro

27 Aug, 2013 14:29 1571 Marime text

Eliberarea documentelor de călătorie, precum şi acordarea vizelor şi a cetăţeniei române vor costa mai mult din 10 septembrie, menţionează un act normativ publicat, recent, în Monitorul Oficial. De asemenea, documentul stabileşte care sunt serviciile scutite de la plata taxelor.

Potrivit noului act normativ au fost modificate atat tarifele pentru serviciile consulare, cat si serviciile pentru care se aplicau aceste taxe. Astfel, noile dispozitii stabilesc tarifele pentru eliberarea documentelor de calatorie si nu doar pentru eliberarea pasapoartelor, asa cum era stabilit anterior. Mai exact, pentru eliberarea unui pasaport electronic, a unui pasaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei se va aplica o taxa de 32 de lei.
Vechiul act normativ cuprindea tarifele pentru eliberarea sau prelungirea valabilitatii a mai multor tipuri de pasapoarte (pasaport oficial, pasaport in care sunt inscrise mai multe persoane), precum si pentru inscrierea ulterioara in pasaport a unor copii sub 14 ani, care variau intre 3 lei si 28,5 lei. In acelasi timp au fost modificate si tarifele pentru serviciile privind cetatenia. Astfel, acordarea cetateniei romane va fi taxata, de la 10 septembrie, cu 191 de lei, fata de 187,5 lei, tarif aplicat in prezent.

In schimb, pentru renuntarea la cetatenia romana taxa ramane neschimbata la nivelul de 600 lei. Tot la capitolul cetatenia romana, noul act normativ nu mai cuprinde serviciile de clarificare a cetateniei romane, restabilirea domiciliului unui cetatean roman in Romania si stabilirea domiciliului unui cetatean strain in Romania, pentru care se aplicau tarife cuprinse intre 25 si 124,5 lei.

In ceea ce priveste legalizarile de acte, conform documentul recent publicat in Monitorul Oficial, supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un act oficial va fi taxata cu 25 lei. Vechile dispozitii stabileau ca pentru legalizarea sigiliului si a semnaturilor de pe actele judiciare si extrajudiciare eliberate de autoritatile romane se percepea o taxa de 22 lei.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii