Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se lucrează la o strategie de dezvoltare durabilă pentru Delta Dunării

ro

25 Apr, 2016 15:04 3062 Marime text
Proiectul ”Strategie integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării şi implementarea acesteia printr-o Investiție Teritorială Integrată-‪#‎ITI” s-a încheiat. Proiectul a fost derulat de MDRAP, cu cofinanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și a urmărit realizarea unei analize teritoriale aprofundate a zonei studiate și a unei Strategii de dezvoltare durabilă integrată pentru zona Deltei Dunării, corelând activităţile de planificare în domenii ca: protecţia mediului şi biodiversitate, planificare spaţială, investiţii în infrastructură, agricultură, dezvoltare rurală, pescuit, reabilitarea spaţiilor publice şi turism.

 
Alte obiective au fost pregătirea Planului de Acţiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare durabilă integrată pentru zona Deltei Dunării, în perioada de programare 2014-2020 și identificarea mecanismelor instituţionale pentru asigurarea abordării integrate și implementarea instrumentului Investiţii Teritoriale Integrate (ITI) în perioada 2014-2020.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt MDRAP, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Fondurilor Europene și instituțiile cu rol de programare și implementare a fondurilor europene în perioada 2014–2020. Beneficiarii indirecți sunt Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Județean Constanța, consiliile locale din aria Strategiei și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Principalul rezultat al proiectului este Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, aflată în prezent în faza finală a procedurii de evaluare strategică de mediu.

Proiectul a avut o valoare totală de 13.104.003,23 lei, din care 11.138.402,75 lei reprezintă finanțarea primită din FEDR și 1.965.600,48 lei – contribuția beneficiarului și a fost realizat în perioada septembrie 2013–noiembrie 2015, prin Acordul de Servicii de consultanţă privind Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării – România, între MDRAP şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD). În cadrul acestui Acord au fost obținute:
- Raportul de diagnostic pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării;
- Raportul privind viziunea de dezvoltare a regiunii Deltei Dunării;
- Raportul privind analiza de nevoi sectoriale pe teritoriul Deltei Dunării;
- Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării;
- Propunerea de ITI pentru Delta Dunării;
- Planul de acțiuni al Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării;
- Raportul privind evaluarea strategică de mediu (ESM);
- Raportul final privind consultările publice;
- Raportul privind cadrul metodologic național pentru definirea și implementarea ITI, incluzând și aranjamentele instituționale.
Pentru promovarea proiectului au fost realizate ateliere de lucru cu autoritățile locale și părțile interesate din regiune, a fost tipărită o broșură de popularizare a Strategiei de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării și au fost organizate conferințe de diseminare a rezultatelor proiectului: http://bit.ly/23UGcl4.

Durata de implementare a fost de 31 de luni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii