Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoarea lui Dacian Cioloş pentru omologului său de la Chişinău

ro

30 Jan, 2016 19:48 1886 Marime text
 
Premierul Dacian Cioloș i-a transmis, astăzi, omologului său moldovean, Pavel Filip, o scrisoare în care menționează o serie de „acțiuni decisive” ale Chișinăului pentru crearea condițiilor necesare transferării primei tranșe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.
 
Conform unui comunicat transmis de reprezentanții Guvernului, scrisoarea, care detaliază conținutul discuțiilor avute la București în data de 26 ianuarie 2016 în legătură cu acordul de împrumut dintre România și Republica Moldova, reliefează „aspecte cheie prin care autoritățile de la Chișinău vor reconfirma dorința de reformare a statului, permițând accesarea împrumutului acordat de către România”.
 
În scrisoare premierul Dacian Cioloș îl asigură pe omologul său, Pavel Filip, că România „este și va continua să fie alături de Republica Moldova” și arată că Bucureștiul înțelege „seriozitatea situației economice și implicațiile asupra stabilității Republicii Moldova și bunăstării cetățenilor săi”.
 
„În egală măsură, suntem convinși că rezolvarea problemelor actualității nu poate să se producă fără un dialog constructiv între forțele politice și o relansare solidă, sustenabilă și credibilă a reformelor asumate de Republica Moldova în parcursul său european. Aceste reforme reprezintă nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ci sunt cel mai bun garant al stabilității și prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova”, a mai transmis premierul.
 
De asemenea, șeful guvernului român reamintește că, așa cum a precizat în cursul convorbirilor bilaterale, România este dispusă să ofere sprijinul necesar Republicii Moldova, „într-o manieră structurată și graduală, în conexiune cu eforturile întreprinse la Chișinău pentru asumarea și aplicarea reformelor democratice, economice și instituționale”.
 
„Doar astfel asistența României va putea atinge impactul dorit, în complementaritate cu asistența altor parteneri internaționali și financiari ai Republicii Moldova, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a continuat Dacian Cioloș, în scrisoarea adresată lui Pavel Filip.
 
Cioloș apreciază necesar ca, pentru crearea condițiilor transferării primei tranșe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, autoritățile Republicii Moldova să întreprindă, „în termenul cel mai scurt, înaintea transferului acestei prime tranșe”, o serie de acțiuni „decisive”, care să asigure realizarea mai multor obiective.
 
„În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în ședința de guvern din 27 ianuarie a Planului Național de Armonizare a Legislației pentru evidența transpunerii actelor UE în legislația națională”, afirmă Cioloș.
 
O altă cerință exprimată în scrisoare se referă la „un proces transparent și credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naționale, cu respectarea criteriilor de profesionalism și integritate și care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituție independentă și responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente”.
 
Șeful Executivului de la București îi transmite, în final, premierului moldovean că „până la acel moment, în spiritul abordării graduale discutate, la nivelul Guvernului României vor fi luate măsurile necesare pentru conturarea unui ajutor de urgență (umanitar) pentru Republica Moldova, respectiv pentru intensificarea cooperării sectoriale și relansarea unor proiecte strategice”.
 


Sursa foto: Facebook - Dacian Cioloș
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii