Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:54 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimb de comandă la Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii

ro

14 Dec, 2016 17:44 2065 Marime text
Locotenent-colonel Claudiu Topor, comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu" din Arad, unitate aparținătoare Brigăzii 81 Mecanizată, a predat miercuri comanda Batalionului Mixt Româno - Ungar de Menținere a Păcii (BMRUMP), pentru un an, maiorului Francisc Schleisz, comandantul Batalionului 3 Infanterie „Bercsenyi Miklos" din Hodmezovasarhely (Ungaria), în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Cetatea Aradului, informează Agerpres.

La festivitate au participat colonel Iulian Berdilă, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan" din Bistrița, general de brigadă dr. Romulusz Ruszin, comandantul Brigăzii 5 Infanterie cu sediul în Szolnok (Ungaria), reprezentanți ai autorităților publice locale arădene și șefi ai instituțiilor din Sistemul Național de Apărare.

După festivitatea de predare — primire a comenzii, colonel Iulian Berdilă și generalul de brigadă dr. Romulusz Ruszin au rostit scurte alocuțiuni, amândoi evidențiind faptul că, în decursul celor aproape 20 de ani de la înființarea Batalionului Mixt Româno — Ungar de Menținere a Păcii, între militarii celor două module, român și maghiar, care alcătuiesc Batalionul, s-au stabilit relații atât în plan profesional, militar, cât și în plan personal. 

O delegație de militari români va participa joi la o festivitate similară de predare — primire a comenzii, care va avea loc în cazarma Batalionului 3 Infanterie "Bercsenyi Miklos" din Hodmezovasarhely, unde are sediul modulul ungar al BMRUMP.

Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, prima structură mixtă (formată din militari ai două națiuni: română și ungară) de nivel batalion de pe mapamond, s-a înființat la 20 martie 1998, urmare semnării acordului între reprezentanții Guvernelor Român și Ungar, constituirea efectivă a acestuia având loc în luna mai 1999. 

Are în compunere două module (ungar și român) cu efective egale, a câte 250 de militari fiecare. Modulul român, parte componentă a Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" este dislocat la Arad, iar Modulul ungar, parte din Batalionul 3 "Bercsenyi Miklos", este dislocat în Hodmezovasarhely.

De la înființare și până în prezent, militarii români și maghiari din cadrul BMRUMP au participat la 13 exerciții comune, desfășurate alternativ în România și Ungaria, următorul astfel de exercițiu urmând a se desfășura în Ungaria. 

Totodată, separat, militarii români și unguri au participat la mai multe misiuni de menținere a păcii în diferite teatre de război.


Sursa foto: M-SecurityNews.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii