Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salarii uriaşe la Hidroelectrica. Un conducător auto încasa 9.993 lei

ro

21 Oct, 2012 13:15 1808 Marime text

În anul 2011, din totalul de 438 de milioane lei plătiţi angajaţilor, doar 138 de milioane de lei, deci mai puţin de o treime, îl reprezintă salariile de bază. Restul de 300 de milioane au fost sporuri (75 milioane lei) şi alte facilităţi (de ex. 30 milioane lei prime de vacanţă, 7 milioane lei prime de Ziua Energeticianului, 10 milioane lei tichete de masă, 9 milioane lei ajutoare de energie etc)

Muncim, dar muncim cu spor!
Sporurile şi adaosurile, după ce că sunt multe, se mai şi suprapun. De exemplu, pentru concediul legal de odihnă, salariaţii primesc îndemnizaţia de concediu (egală cu drepturile salariale, care cuprind toate sporurile şi adaosurile), plus o primă de vacanţă egală cu îndemnizaţia. Sau spor de fidelitate care se acordă împreună cu prima jubiliară pentru fidelitate.

Şi exemplele pot continua.

Iată din statul de plată pe luna iunie 2012:
- angajat cu 7.938 lei salariu de bază realizează, cumulat cu sporurile, 23.737 lei
- conducător auto - 2.766 lei salariu de bază, 7.705 lei salariu realizat
- conducător auto - 2.766 lei salariu de bază, 9.993 lei salariu realizat

În afară de drepturile salariale, Contractul Colectiv de Munca valabil la Hidroelectrica mai conţine o serie de alte beneficii pentru salariaţi, legate de asigurările sociale şi de sănătate. Astfel, salariaţii care participă la un fond de pensii facultative (pilonul III), societatea contribuie, pe întreaga perioadă a contractului de muncă, cu echivalentul în lei al sumei de 400 euro într-un an fiscal pentru fiecare salariat. E adevărat, acesta este cuantumul pentru care astfel de cheltuieli sunt deductibile din baza de impozitare pentru impozitul pe profit.

Senzaţional, în atenţia lui DDD: 25.000 de euro pentru fiecare pensionar anticipat!

Cea mai surprinzătoare facilitate acordată prin Contractul Colectiv de Muncă este însă prevederea potrivit căreia în cazul pensionării anticipate parţiale salariatul va primi un premiu care să acopere integral penalizarea pe care o va primi la pensie. Astfel, nu numai că nu este descurajată pensionarea anticipată, ci este premiată, pe seama bugetului companiei.

Spre exemplificare, în cazul unei secretare care a solicitat pensionarea anticipată (cu 55 luni), Casa de Pensii a stabilit o penalizare de 44,25% pentru neîndeplinirea condiţiilor de vârstă la data pensionarii. Concret, fostei salariate i s-a stabilit o pensie de 792 lei în loc de 1421 lei. Conform prevederilor din CCM, Hidroelectrica este obligată să plătească dublul diferenţei dintre pensia realizată şi cea întreagă, pe toata durata cuprinsă între data pensionării şi data îndeplinirii condiţiilor de vârstă, respectiv 110.926 lei (25.000 euro!!!), suma formată din prima de fidelitate (12 salarii de baza brute - 41.736 lei) şi premiul pentru pensionare (629 lei x 55 luni x 2 = 69.190 lei).
Sindicatul, şi mamă şi tată pentru marea familie de oameni ai muncii

În plus faţă de sumedenia de drepturi obţinute pentru salariaţi, sindicatele din Hidroelectrica au avut grija şi de ele însele. Astfel, în afara de facilităţi precum finanţarea tuturor elementelor de logistică, spaţii puse la dispoziţie gratuit pentru desfăşurarea activităţii, mijloace de transport inclusiv pentru membrii structurilor sindicale superioare (federaţii, confederaţii) etc, activitatea sindicatului este susţinuta din cotizaţiile salariaţilor, care se reţin pe stat şi care, la nivelul lunii iulie 2012 se cifrează la cca 110.000 lei).
Iar puterea sindicatelor este dată nu doar de aspectele financiare, ci şi de prevederi precum cea potrivit căreia niciun salariat nu poate fi concediat fără avizul de legalitate dat de sindicat sau cea potrivit căreia Hidroelectrica şi-a asumat obligaţia de a asigura accesul federaţiilor sindicale reprezentative la toate datele tehnico-economice şi sociale realizate şi de perspectivă ale societăţii şi ale tuturor unităţilor acesteia.

Nota: toate datele şi informaţiile din acest articol sunt preluate din "Raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de inslovenţă a Hidroelectrica", întocmit şi făcut public în august 2012 de EURO Insol, Administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Sursa: finantistii.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii