Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a stins din viaţă celebrul chitarist de muzică flamenco Paco de Lucia

ro

26 Feb, 2014 14:57 3189 Marime text
celebru chitarist, muzica flamenco, chitarist Paco de LuciaA fost o legendă a muzicii flamenco, dar niciodată nu s-a folosit de celebritate pentru a ieşi în evidenţă. Iar acum, a murit la fel de discret cum a trăit.
Celebrul chitarist Paco de Lucia s-a stins în Mexic, în urma unei crize cardiace. El avea 66 de ani şi o carieră uriaşă în spate. În 2004, când a primit premiul cel mai important al Spaniei, cel al Principelui de Asturias pentru Artă, juriul a motivat astfel alegerea: „Stilul său a constituit o adevărată şcoală pentru tinerele generaţii iar arta sa a devenit cel mai important ambasador al culturii spaniole în lume. A depăşit graniţele şi genurile muzicale pentru a deveni un muzician de dimensiuni universale.
Dincolo de chitara flamenco, el a explorat de asemenea repertoriul clasic spaniol, de la Isaac Albeniz la Manuel de Falla, emoţiile bossa novei şi jazzului. Tot ceea ce putea fi exprimat cu cele şase corzi ale chitarei s-a aflat în mâinile lui”.
Născut la 21 decembrie 1947,. în oraşul spaniol Algeciras şi Andaluzia, sub numele Francisco Sanchez Gomez, a devenit un chitarist cunoscut la numai 18 ani, odată cu primul album. A cucerit întreaga lume şi a cântat cu nume importante ale muzicii mondiale, cum ar fi pianistul jazz Chick Corea sau chitaristul jazz-rock Al Di Meola. Şi-a împărţit viaţa între Spania şi Mexic, mereu discret, preferând să se exprime la chitară, decât să se laude cu darul pe care i l-a dat Dumnezeu. Dar ceea ce lasă în urmă vorbeşte cât se poate de clar despre Paco de Lucia. Mai mult nici nu-şi poate dori cineva.
sursa: antena3.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii