Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:26 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a descoperit cel mai vechi obiect de aur din lume

ro

12 Aug, 2016 15:17 1473 Marime text
În Bulgaria a fost găsit un mic obiect de aur de patru milimetri care ar putea constitui o descoperire arheologică de mare importanță: este poate cel mai vechi obiect de aur provenit de la primele civilizații urbane descoperit în Europa și chiar în lume, relatează slate.fr., citat de Agerpres.
 
Obiectul a fost descoperit în situl unui sat preistoric din sudul Bulgariei, datând din anii 4500 — 4600 î.e.n. O asemenea descoperire nu a mai avut loc din 1972. Atunci au fost scoase din ruinele de la Varna kilograme de bijuterii, sceptre și diademe din anii 4300 î.e.n.

„Nu am nicio îndoială că acest obiect de aur este anterior celor de la Varna. Este o descoperire importantă. Poate este un obiect foarte mic de aur, dar destul de mare ca să intre în istorie!", a declarat pentru Reuters profesorul asociat la Academia de Științe a Bulgariei, Yavor Boiagiev.

Potrivit cercetătorilor, obiectul de aur ar fi fost fabricat chiar în locul în care a fost descoperită, aproape de Pazardjik (sud-vestul Bulgariei), în ruinele unei case aflate în ceea ce oamenii de știință cred că ar fi fost prima colonie urbană din Europa. Oamenii ar fi venit din vechea Anatolie, în anii 6000 î.e.n.

După ce va fi expertizat și i se va confirma vârsta, obiectul de aur va fi expus la Muzeul de Istorie din Pazardjik, precizează Agerpres.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii