Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia a acceptat observatorii europeni

ro

09 Jan, 2009 14:05 861 Marime text

Premierul ceh, Mirek Topolanek, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la un acord privind trimiterea unor observatori europeni în Ucraina începând de vineri, a anunţat joi seara preşedinţia cehă a UE.


După o conversaţie telefonică, Putin şi Topolanek "au ajuns la un acord cu privire la condiţiile desfăşurării unei misiuni de supraveghere în toate locurile potrivite pentru fluxul de gaz" rus transportat spre Europa via Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei, ale cărui afirmaţii au fost confirmate de un comunicat oficial.

"Această mobilizare ar trebui să ducă la restaurarea livrărilor ruse de gaz spre ţările europene", a precizat preşedinţia în comunicat.
Un oficial ceh de rang înalt s-a declarat optimist cu privire la reluarea livrărilor de gaz rus spre Europa via Ucraina, întrerupte de miercuri, situaţie care a privat complet de gaze anumite ţări din Europa Centrală precum Bulgaria.

"Detaliile exacte privind realizarea acestei misiuni vor trebui să fie finalizate mâine (vineri-n.r.)", a adăugat purtătorul de cuvânt.
"Observatori ai Uniunii Europene vor pleca spre Ucraina mâine", a dat asigurări purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Acest anunţ pare să indice că Putin a revenit asupra unor cerinţe formulate joi după-amiază, la Bruxelles, de preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.

Aceste cerinţe au împedicat anunţul unui acord UE/Rusia/Ucraina privind trimiterea de observatori, înaintea unei reluări a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa via Ucraina.

Miller ceruse atunci trimiterea de observatori nu numai europeni, ci şi ruşi, conform Comisiei Europene, care a apreciat că Rusia era responsabilă pentru eşecul eforturilor sale de mediere, informează Mediafax.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii