Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:21 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii din străinătate vor să voteze! AEP și MAE se implică

ro

01 Aug, 2016 12:13 872 Marime text
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, până astăzi, au fost validate 4.616 cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Dintre acestea, 3.703 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 913 pentru votul în secțiile de votare.

AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din apropierea locuinței. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaților, Ministerul Afacerilor Externe organizează alegerile parlamentare în străinătate.

AEP informează cetățenii români din diaspora cu privire la înscrierea în Registrul electoral, condițiile de votare și locurile de desfășurare a votării în străinătate și de aceea va comunica săptămânal datele privind numărul de solicitări de înscriere în Registrul electoral depuse de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne și prin intermediul Poliției de Frontieră, a demarat distribuirea în punctele de trecere a frontierei de materiale informative referitoare la condițiile de desfășurare a votului în străinătate. Acțiunea face parte din ampla campanie de informare derulată de Ministerul Afacerilor Externe în vederea aducerii la cunoștința cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate asupra noilor modalități de exercitare a votului în străinătate: votul prin corespondență și votul la secțiile înființate la cererea alegătorilor în localitățile de domiciliu/reședință. Ambele modalități presupun înscrierea în Registrul electoral și reprezintă alternative la varianta exercitării votului la secțiile organizate pe lângă sediile ambasadelor și consulatelor.
 
 Astfel, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, aflați în tranzit înspre și dinspre România, vor primi la punctele de trecere a frontierei, atât cele terestre, cât și cele din aeroporturile internaționale, pliantul MAE “Alegeri parlamentare – Cum puteți vota în străinătate” și formularul Cererii de înscriere în Registrul electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare.
Ministerul Afacerilor Externe mulțumește instituțiilor partenere - Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră - pentru sprijinirea campaniei de informare și atingerea obiectivului acesteia: cunoașterea noilor modalități de exercitare a votului în străinătate de către cetățenii români care au domiciliul și reședința în altă țară.

Reamintim că atât materialele informative realizate de Ministerul Afacerilor Externe, cât și cele realizate de Autoritatea Electorală Permanentă sunt disponibile pentru cetățenii români din străinătate la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.
 
Totodată, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate interesați de informații referitoare la condițiile exercitării dreptului la vot la alegerile parlamentare din acest an pot accesa secțiunea specială dedicată acestui scrutin pe pagina de web a MAE la adresa www.mae.ro/parlamentare-2016[1], pagina de Facebook a MAE, precum și pe site-urile misiunilor diplomatice.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii