Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România este pe ultimul lor în UE la valorificarea deșeurilor!

ro

22 Feb, 2016 16:40 2100 Marime text
Institutul pentru Politici Publice (IPP) trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte valorificarea deşeurilor. Potrivit IPP, doar circa 5 procente din deșeuri sunt valorificate la nivelul țării, fapt care plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
 

"România și-a stabilit, în Strategia Națională de Dezvoltare a Deșeurilor 2014 - 2020, o țintă ambițioasă privind valorificarea prin reciclare a deșeurilor de ambalaje - 55% cotă de reciclare pe cele patru fracții (hârtie, sticlă, plastic și metal). Cu toate acestea, în prezent, la nivelul țării noastre sunt valorificate aproximativ 5% din deșeuri, conform datelor comunicate de autorități, cotă ce ne plasează pe ultimul loc în UE în materie de reciclare", arată, într-un comunicat, IPP.

 
În opinia celor de la IPP, pentru a atinge ținta stabilită, administrația locală împreună cu operatorul de salubritate ar trebui să implementeze, la nivelul fiecărei localități, o soluție de colectare selectivă, prin care cetățenii să fie încurajați să își sorteze deșeurile în cel puțin două recipiente, astfel încât gunoiul reciclabil să nu se mai amestece cu reziduurile organice.
 

"Acest proces este foarte în urmă, astfel că IPP, în parteneriat cu Fundația Terra Mileniul III și Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat, a implementat proiectul 'Dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin colectarea selectivă eficientă a deșeurilor', cu scopul de a evalua toate soluțiile de implicare a cetățenilor în demersul de colectare selectivă. Obiectivul principal al proiectului vizează sprijinirea dezvoltării durabile, prin creșterea participării publice la procesul decizional privind designul sistemelor de colectare selectivă/ valorificare a deșeurilor din mediul urban și implicit creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor. Proiectul este axat, în general, pe municipii, și în special pe zonele cu locuințe multiple (blocuri) unde colectarea și depozitarea separată a gunoiului reprezintă o problemă reală", precizează comunicatul.

 
Pe platforma proiectului (http://www.ipp.ro/deseuri/), cetățenii pot afla situația curentă a reciclării deșeurilor în localitatea de domiciliu, precum și obligațiile pe care le au în gestionarea deșeurilor, conform legilor în vigoare.
 

"Totodată, cetățenii pot alege, pentru municipiul în care locuiesc, una dintre cele trei variante propuse de colectare selectivă a deșeurilor. Metoda preferată de colectare separată a deșeurilor poate fi votată de cetățeni accesând http://www.ipp.ro/deseuri/4-0-vot-fara-selectie", informează IPP.


sursa foto: youtube
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii