Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:21 23 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandările ISU Delta Tulcea în urma atenționării de cod portocaliu

ro

17 Jan, 2018 16:59 1453 Marime text

         
În urma atenționării de cod portocaliu transmise de Administrația Națională de Meteorologie, ISU Delta Tulcea recomandă populației respectarea următoarelor măsuri:
         
”Având în vedere atenționarea de Cod Portocaliu de vânt puternic, vă recomandăm ca pe timpul manifestării fenomenelor să vă adăpostiți în locuințe sau alte spații care asigură protecția și evitați deplasările în zone cu arbori, panouri sau stâlpi de electricitate care ar putea fi afectați de vremea rea.
         
Totodată, în contextul temperaturilor scăzute şi precipitaţiilor specifice sezonului rece, înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

 - ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă;
 - mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi cofeina si alcoolul;
 - fiţi atenți la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi ajutor medical;
 - fiţi atenți la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă;
 - economisiţi combustibilul pentru încălzit menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere;
 - dacă un viscol vă surprinde în maşină, luaţi următoarele măsuri:
 - trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam;
 - rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze. Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi. Fiţi atenți; distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită. O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă.

 - porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.
 - mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
 - nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
 - beţi lichide pentru evitarea deshidratării.
 - aveţi grijă să nu consumaţi bateria. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.
 - porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe.
 - dacă viscolul a încetat, şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos.
         
Pentru protecția dumneavoastră și a celor dragi, urmăriți recomandările transmise de autorități și respectați indicațiile acestora.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea, strada 1848, nr. 16”, se arată în comunicatul transmis de ISU Delta Tulcea.

Ti-a placut articolul?

Comentarii