Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanţa nu mai poate atrage credite rambursabile. Consiliul Judeţean încă mai poate

ro

04 Oct, 2013 09:46 1353 Marime text
Potrivit unui document oficial al Ministerului Finanţelor, semnat de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, un număr de patru oraşe reşedinţă de judeţ şi opt consilii judeţene au depăşit la nivelul anului 2013 gradul de îndatorare de 30%, care permite contractarea unor noi credite rambursabile sau garantarea unor împrumuturi.

Printre cele patru oraşe reşedinţă de judeţ care au depăşit limita de 30% se află şi Constanţa cu zero credite directe şi un grad de îndatorare de  37,76%.

În schimb, majoritatea consiliilor judeţene înregistrează un grad redus de îndatorare. Mai precis, 30 de consilii judeţene au un serviciu al datoriei în acest an sub 30% din veniturile luate în calcul, ceea ce le permite să contracteze noi credite rambursabile sau să garanteze noi împrumuturi. Şi Consiliul Judeţean Constanţa se află printre cele 30 de consilii judeţene din ţară cu un grad de îndatorare de 12,73%.

Situaţia prezentată în documente reflectă soldul datoriei publice locale directe la 31 decembrie 2012, defalcat pe fiecare judeţ şi municipiu reşedinţă de judeţ, şi a fost întocmită pe baza datelor raportate Ministerului Finanţelor de către autorităţile publice locale privind derularea finanţărilor rambursabile interne şi externe contractate direct de fiecare judeţ, prin consiliul judeţean, şi fiecare municipiu reşedinţă de judeţ.
"Conform legislaţiei în vigoare, răspunderea pentru realitatea, corectitudinea şi exactitatea datelor privind datoria publică locală, care stau la baza înregistrărilor făcute de MFP, revine furnizorilor de informaţii", se arată în document.
Mai mult, Ministerul Finanţelor aminteşte că primăriile şi consiliile judeţene au obligaţia legală ca pe întreaga durată a serviciului datoriei publice să posteze pe pagina de internet a autorităţii administrativ-teritoriale gradul de îndatorare a respectivei unităţi, care se actualizează în prima decadă a fiecărui trimestru pentru trimestrul expirat.

AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii