Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri la lucrările Consiliului European

ro

22 Mar, 2018 07:53 1334 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis participă în perioada 22-23 martie a.c., la reuniunea Consiliului European, unde va sublinia importanţa acordată la nivel european procesului de consolidare a dimensiunii sociale a Europei şi se va pronunţa în favoarea creşterii transparenţei fiscale şi combaterii fraudei şi evaziunii fiscale, precum şi pentru un parteneriat cât mai strâns între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit.

Pe agenda reuniunii se află o serie de subiecte din domeniul economic, recentele măsurile luate de Statele Unite ale Americii privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu urmând să fie principala temă abordată. Vor fi incluse și subiecte legate de ocupare, creștere și competitivitate, axate pe Piața Internă a Uniunii Europene, Piața Unică Digitală, Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energiei, Semestrul European, Pilonul European al drepturilor sociale și Pachetul de echitate socială. Impozitarea, inclusiv în domeniul digital, va fi, de asemenea, luată în discuție.

Relațiile externe, respectiv stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia, precum și cazul fostului spion rus Serghei Skripal reprezintă teme care vor fi dezbătute cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

În ceea ce privește comerțul, referitor la măsurile recente anunțate de Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Președintele României va accentua importanța comerțului liber și va sublinia faptul că măsurile protecționiste nu sunt de natură să sprijine dezvoltarea economică la nivel global.

În cadrul reuniunii, Președintele Klaus Iohannis va evidenția că România susține accelerarea negocierilor cu cei doi parteneri comerciali importanți ai Uniunii, respectiv Mexic și Mercosur, în vederea convenirii unor acorduri ambițioase și echilibrate, bazate pe beneficii reciproce, în perioada imediat următoare, care însă, trebuie să reflecte de o manieră clară interesele tuturor statelor membre.

Referitor la Semestrul European, Președintele României va saluta menținerea celor trei priorități de acțiune în derularea acestui proces în 2018, respectiv stimularea investițiilor, continuarea implementării reformelor structurale și asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile.

Președintele Klaus Iohannis va sublinia importanța acordată la nivel european procesului de consolidare a dimensiunii sociale a Europei, arătând că punerea în aplicare a Pilonului social trebuie să fie un proces bazat pe coeziune și respectul pentru principiile și valorile fundamentale ale Uniunii. Acțiunea Uniunii în domeniul social trebuie să fie proporțională și să țină cont de diferențele de dezvoltare dintre statele membre.

În ceea ce privește dezbaterea privind impozitarea, Președintele României va menționa că este necesară coordonarea la nivel global și că țara noastră sprijină acțiunile de creștere a transparenței fiscale și de combatere a fraudei și evaziunii fiscale. În acest context, este importantă promovarea în continuare a standardelor de transparență fiscală la nivel internațional.

Vineri, 23 martie a.c., se va desfășura reuniunea Consiliul European (art. 50), în cadrul căreia șefii de stat și guvern din 27 de state membre vor examina stadiul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Liderii europeni urmează să adopte noi liniile directoare (guidelines) care vor defini cadrul relațiilor viitoare UE-Marea Britanie.

Președintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că România se pronunță pentru un parteneriat cât mai strâns între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, parteneriat care să includă o cooperare atât în domeniul economic și comercial, cât și în alte domenii precum securitate, apărare și politică externă.

Cu prilejul participării la reuniunea Consiliului European, Președintele României va lua parte și la Summitul Partidului Popular European.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii