Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizări din partea DNA referitoare la existența unor cheltuieli efectuate nelegal de instituție

ro

18 Jan, 2019 16:37 999 Marime text
Cu referire la informații vehiculate în spațiul public care acreditează ideea unor cheltuieli efectuate în mod nelegal de către D.N.A din “fonduri operative”, în contextul în care instituția nu ar mai fi fost controlată de ani de zile, BIRP face următoarele precizări:

1.DNA a fost supusă, în mod periodic, controalelor Curţii de Conturi a României, de regulă o dată la 3 ani, însă au existat şi controale anuale, ultimul dintre acestea fiind efectuat în perioada ianuarie – februarie 2018 (audit public extern asupra anului 2017), ocazie cu care nu au fost constatate niciun fel de deficienţe/abateri, motiv pentru care a fost eliberat CERTIFICATUL DE CONFORMITATE.

De altfel, o situaţie similară a fost statuată în mod constant, cu ocazia controalelor Curţii de Conturi a României anterioare, aspectce poate fi regăsit inclusiv în unele dintre Rapoartele Publice Anuale ale Curţii de Conturi.
 
2.Cu referire la aşa zisele ”fonduri operative” este de precizat faptul că DNA nu are cuprinse în buget asemenea fonduri, ci, în conformitate cu art. 4 alin. (4) din OUG nr. 43/2002, actualizată, în bugetul DNA se regăseşte un fond de 2.000.000 lei prevăzut cu destinaţie specială, anume, organizarea şi constatarea infracţiunilor flagrante de corupţie.

Precizăm faptul că din acest fond nu se fac niciun fel de cheltuieli de natura celor invocate în mass-media, iar la finele anului, peste 95% din acest fond se returnează la Bugetul de Stat (diferenţa fiind cauzată de costurile aferente cursului valutar utilizat la cumpărarea/vânzarea valutei necesare flagrantului, comisioane bancare, etc.).

Este relevant de menţionat că, în momentul de faţă, există un control al Curţii de Conturi a României pentru verificarea modului de utilizare a fondului de flagrant pentru perioada anilor 2016-2018.
 
3.Cu referire la vehicularea unor sume destinate „interceptărilor”, precizăm faptul că DNA nu are prevăzute în buget sume cu această destinaţie.

4.Aşa cum rezultă de pe site-ul instituţiei, din bugetul alocat anual pentru DNA, peste 90% reprezintă cheltuieli cu personalul, diferenţa fiind utilizată pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare, dotări, cofinanţări fonduri europene, inclusiv fondul de 2.000.000 lei amintit la pct. 2.

Precizăm că evoluţia crescătoare a bugetului din ultimii ani este determinată de creşterile salariilor din sistemul public.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii