Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Percheziţii la membrii unei reţele de evazionişti şi contrabandişti, în Ilfov şi Constanţa

ro

26 Jun, 2015 13:18 2289 Marime text
 
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, au efectuat la data de 26.05.2015,  un număr de 81 de percheziţii domiciliare şi la sediile sociale ale unor societăţi comerciale de pe raza  municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea  infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, contrafacere şi contrabandă.
 
     În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013 s-a constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni turci şi români, care a operaţionalizat  pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, un mecanism evazionist complex constând în crearea unor lanțuri de tranzacționare artificiale prin interpunerea unor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă” sau „tampon” înființate sau preluate de către persoane uşor de controlat şi manipulat în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor importate în sistem CARGO (îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice etc.) de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran şi Taiwan.
 
    Un alt palier al activităţilor infracţionale realizate de gruparea coordonată de către liderii grupării, prin lanţul de firme controlate, a vizat comercializarea „la negru” a mărfurilor importate pe bază de comandă în regim Cargo din Turcia, China sau Taiwan către comercianţi din Bucureşti. Pentru a nu atrage atenţia organelor fiscale în eventualitatea unui control, descărcarea de gestiune a mărfurilor se realiza prin livrări fictive către alte societăţi comerciale controlate de către  grupul infracţional sau prin simularea unor livrări intracomunitare către societăţi inexistente de pe teritoriile altor state.
 
    De asemenea, din probele administrate a mai rezultat implicarea grupării infracţionale şi în contrafacerea unor produse destinate curăţeniei respectiv detergenţi.
 
    Astfel, prin intermediul societăţilor controlate, au fost importate din Turcia importante cantităţi de detergenţi de calitate inferioară care, ulterior, erau reambalate în pungi de 10 kg, inscripţionate cu o marcă cunoscută şi comercializate pe piaţa internă ca fiind produse autentice.
 
    Valoarea prejudiciului adus bugetului de stat de către grupul infracţional organizat, precum şi de către beneficiarii circuitului economic fraudulos, este în valoare aproximativ  140.000.000 lei.
 
    Totodată, în cadrul aceleiaşi acţiuni, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Porturi Maritime au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza județului Constanţa.
 
    La sediul  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti  vor fi aduse, în vederea audierii un număr de 65 de persoane.
 
    Acţiunea a fost efectuată împreună cu inspectori antifraudă din cadrul A.N.A.F. – D.G.A.F.
 
    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Informații și Protecție Internă.
 
    Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepes” a Jandarmeriei.
 
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

---------------------------------------------------------------------------

Conform unui comunicat al Poliţiei Române, ancheta în cauză a început în anul 2013 și a vizat un grup infracțional care ar fi creat una dintre cele mai mari reţele de importuri în regim cargo din România, utilizând un mecanism evazionist complex care consta în crearea unor lanțuri de tranzacționare artificiale prin interpunerea unor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă” sau „tampon”.

Aceste societăți ar fi fost înființate sau preluate de persoane uşor de controlat şi manipulat în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor importate în sistem cargo (îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice).

Produsele erau importate de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran şi Taiwan. Unele bunuri susceptibile a fi contrafăcute erau introduse în România sau erau contrafăcute în depozitele societăților controlate de gruparea infracțională.

Mecanismul evazionist ar fi fost pus la dispoziția unor persoane juridice care, deşi anterior au importat în mod direct anumite categorii de produse de la furnizorul extern, ar fi renunţat la importul direct pentru produsele respective şi ar fi apelat la circuitul artificial de tranzacţionare generat de societăţile coordonate de membrii grupării pentru a-şi diminua sumele datorate bugetului de stat (TVA, impozit pe profit).

În urma cercetărilor a rezultat că, un alt palier al activităţilor infracţionale desfășurate de gruparea infracțională prin lanţul de firme controlate ar fi vizat comercializarea „la negru” a mărfurilor importate.

Pe parcursul anchetei, la data de 12 februarie a.c., cu sprijinul lucrătorilor A.N.A.F. – D.G.A.F., au fost confiscate 37.680 de kilograme de detergent și șampon contrafăcut, titularul mărcii estimând prejudiciul suferit la 106.000 de euro.

În cauză se efectuează cercetări față de 19 societăți comerciale pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală precum și față de 63 persoane fizice pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

La acțiune au participat 210 polițiști cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Ploiești, Constanța și serviciilor de combatere a criminalității organizate Ialomița, Giurgiu, Teleorman și Porturi Maritime, care au acționat cu 110 autospeciale de poliție.

La activități au participat specialiști din cadrul A.N.A.F. – D.G.A.F., precum și jandarmi.

Suportul de specialitate  a fost asigurat de Direcția de Informații și Protecție Internă. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii