Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții ale procurorilor DIICOT la suspecți de falsificare de bancnote. Cum acționau suspecții (document)

ro

14 Nov, 2018 10:16 1449 Marime text
În această dimineaţă, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare pe raza judeţului Timişoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de punere în circulație de valori falsificate străine şi înșelăciune.

Potrivit DIICOT, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2018, pe raza judeţului Timiș, s-a constituit și a acționat un grup infracţional organizat, format din cinci suspecți, specializat în plasarea pe piaţă a mai multor bancnote contrafăcute din cupiura de 50 Euro. Calitatea bancnotelor era de un nivel de contrafacere ridicat, putând fi încasate ușor de persoane nefamiliarizate cu acest tip de valută.

Grupul acționa pe raza localităţii Lugoj, Nădrag și localitățile limitrofe acestora, fiind structurat pe paliere de execuție, din cercetările efectuate în cauză rezultând faptul  că bancnotele contrafăcute se aflau în posesia liderului  grupării și proveneau de la o sursă externă, respectiv de pe teritoriul Germaniei.

S-a reţinut că suspectul a racolat mai multe persoane apropiate și de încredere, apelând în special la membrii familiei, având ca scop plasarea bancnotelor pe piață. Aceştia din urmă procedau în mod premeditat, iniţiind relaţii comerciale de mică amploare, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în diferite modalităţi:

   - prin cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde suspecții invocau faptul că nu au decât euro şi apelau la bunăvoinţa vânzătorilor pentru a le accepta plata în valută, fiind de acord cu un schimb valutar avantajos;

   - prin solicitarea de schimburi valutare diferitor persoane fizice, atrase de cursul mic leu/euro propus de către suspecți;

   - prin plăţi către taximetrişti sau diferiți curieri.

” Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

   Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Grupării mobile de jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara şi a Postului de Poliţie Nădrag.


   Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie” - au transmis procurorii

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii