Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Parteneriatul strategic cu SUA este una dintre cele trei mari alegeri strategice din politica externă ale României"

ro

28 Mar, 2016 22:50 1286 Marime text
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat, astăzi, la dezbaterea „România – Pivotul Euroatlantic al regiunii”. În intervenţia sa, secretarul de stat Daniel Ioniţă a arătat că NATO şi UE se confruntă cu probleme reale în vecinătatea Estică şi Sudică, ameninţările tradiţionale apărând în forme mai elaborate şi înşelătoare, sprijinite de dezvoltarea tehnologică şi folosirea ei creativă în scopuri negative.  
 
Daniel Ioniţă a evidenţiat faptul că, din perspectivă securitară, România are un profil consolidat, atât în regiune, cât şi global. Astfel, ţara noastră contribuie la  implementarea Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan), precum şi a celorlalte decizii de la Summit-ul NATO din Marea Britanie. De asemenea, România găzduieşte două structuri Aliate de comandă şi control: Unitatea NATO de Integrare a Forţelor/NFIU (1 septembrie 2015) şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est/MND SE HQ (activată la 1 decembrie 2015) care au un rol esenţial în asigurarea unei prezenţe Aliate pe teritoriul naţional.
 
În ceea ce priveşte relaţiile cu Statele Unite ale Americii, Daniel Ioniţă a subliniat că România va continua cooperarea și coordonarea strânse cu SUA, partener strategic de prim rang, care are un rol cheie în consolidarea apărării colective şi a prezenţei avansate a forţelor Aliate în Europa.
 

„Parteneriatul strategic cu SUA este una dintre cele trei mari alegeri strategice din politica externă ale României, care au ca scop realizarea obiectivelor de securitate naţională şi modernizare politică, economică şi socială, celelalte două fiind NATO şi Uniunea Europeană”, a declarat secretarul de stat Daniel Ioniţă.


Foto: MAE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii