Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operațiune internațională de amploare în cazul bunurilor arheologice. Monede antice de patrimouniu, recuperate (galerie foto)

ro

17 Mar, 2018 10:15 2045 Marime text
Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cooperare cu autoritățile judiciare din Austria și Germania, au ridicat 164 de monede antice, în urma unei operațiuni internaționale de amploare, desfășurată cu sprijinul Eurojust.
 
În perioada februarie – martie a.c, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural din cadrul Direcției de Investigații Criminale - Inspectoratul General al Poliției Române și procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul Eurojust, au desfășurat o operațiune internațională de amploare,  în cooperare cu autoritățile judiciare competente din Austria și Germania.

Astfel, au fost efectuate mai multe percheziții domiciliare și la case de licitații specializate, în cadrul unui dosar în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani și complicitate la furt calificat în formă continuată.

Dosarul privește bunuri arheologice aparținând patrimoniului cultural național român, respectiv tezaure de brățări spiralice, monede, scuturi ș.a., sustrase din siturile rezervației arheologice din Munții Orăștiei și introduse ulterior pe piața internațională de artefacte prin ascunderea și disimularea originii ilicite a acestora.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 164 de monede antice, dintre care 20 de monede Koson – 19 din aur și una din argint (sec I î.Ch.), 4 monede de aur de tip Lysimach (sec II – I î.Ch.), 2 monede de tip Alexandru cel Mare - Callatis (sec. III î. Ch.), 49 de denari romani imperiali de argint (sec. I-II d.Ch.) și 81 de tetadrahme dacice (sec III-II î.Ch.).

Totodată, au fost ridicate documente care atestă vânzarea unor brățări spiralice și a mai multor monede sustrase din siturile arheologice românești.

Din cercetări a reieșit că mai multe monede din tezaurele sustrase din siturile arheologice române ar fi fost vândute prin intermediul unor case de licitaţii, fiind supuse procesului de “reciclare”, pentru a dobândi o aparență de origine licită.           
 
Cauza a fost disjunsă din dosarul soluţionat anterior de autorităţile judiciare române, cunoscut generic sub denumirea “Furtul tezaurului dacic de la Sarmizegetusa Regia, în care au fost trimise în judecată 34 de persoane, dintre care 21 au fost condamnate definitiv. 

La percheziții au participat și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene din Hunedoara, Brăila și Constanța.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii