Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la Guvernul României. Planul național de adoptare a monedei euro, propus spre asumare politică până la 15 noiembrie 2018

ro

21 Mar, 2018 17:40 1082 Marime text
Comisia Națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, ce va fi înființată potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată astăzi de Guvern, va pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere și de adoptare a monedei euro, precum și acțiunile necesare pentru pregătirea economiei și societății românești și asigurarea unei convergențe reale, informează Guvernul României. 
 
Pentru a asigura o largă reprezentativitate, Comisia va reuni reprezentanți ai instituțiilor publice guvernamentale cu responsabilități în pregătirea aderării și derularea reformelor structurale, Administrației Prezidențiale, confederațiilor patronale și sindicale, Băncii Naționale și ASF, personalități ale științei, culturii și mediului academic, organizațiilor neguvernamentale, structurilor asociative.
 
Comisia Națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro va fi condusă de prim-ministru și președintele Academiei Române, în calitate de co-președinți, și de doi vicepreședinți, respectiv guvernatorul BNR și viceprim-ministrul desemnat de prim-ministru prin decizie. 
 
În coordonarea Comisiei se înființează grupuri tematice de lucru, respectiv:
 
* finanțe publice și problematică monetară și financiară;
 
* reforma și modernizarea pieței muncii, a educației și sănătății;
 
* aspecte legislative;
 
* informarea publică și protecția consumatorilor.
 
Până la 15 noiembrie 2018, Comisia Națională va prezenta spre asumare politică atât calendarul de trecere la moneda euro, cât și Planul național de adoptare a monedei euro, care să stabilească o serie de acțiuni concrete pe mai multe paliere - tehnice, organizatorice, juridice și de comunicare.
Informații suplimentare:
 
Angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă o ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare și structurale necesare creșterii flexibilității economiei românești.
 
Pentru aderarea la euro trebuie îndeplinite cinci criterii nominale de convergență (criteriile de la Maastricht) și un criteriu juridic potrivit căruia trebuie compatibilizată legislația de organizare și funcționare a Băncii Naționale a României cu cea a Băncii Centrale Europene. O altă cerință este continuarea procesului de preluare și transpunere în legislația națională a reglementărilor comunitare (convergența juridică).
 
Euro a fost adoptată până în prezent de 19 din cele 28 de state membre UE, Lituania fiind țara care s-a alăturat cel mai recent (1 ianuarie 2015) grupului zonei euro. În afară de Danemarca și Regatul Unit, care au recurs la ”clauza de exceptare”, celelalte opt state din afara eurosistemului, inclusiv România, s-au angajat să adopte euro odată ce vor îndeplini criteriile de convergență stabilite prin Tratatul de la Maastricht.

Sursa foto: Facebook/Guvernul României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii