Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă lege ANTIFUMAT pentru 2016

ro

02 Jan, 2016 14:23 2215 Marime text
Ministerul Sanatatii a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede interzicerea tigarilor mentolate si a celor cu arome, avertismente mai mari pe pachetele produselor din tutun si eliminarea posibilitatii de achizitionare a tigaretelor de pe internet.

Proiectul de lege mai prevede limite mult mai stricte si in ceea ce priveste comercializarea tigarilor electronice sau a produselor de fumat din plante. Mai mult decat atat, mentioneaza ca Ministerul Sanatatii poate, ulterior, scoate de pe piata orice produs din tutun, atat timp cat interdictia este "justificata de necesitatea protectiei sanatatii publice".

Potrivit expunerii de motive, se urmareste aplicarea in tara noastra a Directivei 2014/40/UE.

Totodata, potrivit sursei citate, noua lege si-ar propune sa faca tigarile mult mai putin atragatoare in ochii tinerilor, principala populatie fumatoare din Europa, reusind, deopotriva, sa le dea fiori reci gigantilor din industria tutunului.

Proiectul de lege al MS vine la scurt timp dupa ce Parlamentul a adoptat o lege antifumat, stabilind ca nu se mai poate fuma in spatiile publice inchise.

PRINCIPALELE PREVEDERI ALE PROIECTULUI:

Nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină, monoxid de carbon şi alte substanţe

1) Nivelurile maxime ale emisiilor ţigaretelor introduse pe piaţă sau fabricate în România nu sunt mai mari de:

a) 10 mg de gudron per ţigaretă;
b) 1 mg de nicotină per ţigaretă;
c) 10 mg de monoxid de carbon per ţigaretă.

Introducerea pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică este interzisă.

Utilizarea aditivilor care sunt esenţiali pentru fabricarea produselor din tutun, de exemplu a zahărului menit să înlocuiască zahărul care se pierde în timpul procesului de uscare, este permisă doar dacă aditivii respectivi nu imprimă produsului o aromă caracteristică şi nu cresc în mod semnificativ sau măsurabil potenţialul de dependenţă, toxicitatea sau proprietăţile CMR ale produsului din tutun.

Este interzisă introducerea pe piaţă a produselor din tutun care conţin următorii aditivi:

a) vitamine sau alţi aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect
benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate;
b) cafeină sau taurină sau alţi aditivi şi compuşi stimulanţi care sunt asociaţi cu energia
şi vitalitatea;
c) aditivi cu proprietăţi colorante pentru emisii;
d) în cazul produselor din tutun pentru fumat, aditivi care facilitează inhalarea sau
absorbţia nicotinei; şi

e) aditivi care au proprietăţi CMR în formă nearsă.

Este interzisă introducerea pe piaţă a produselor din tutun care conţin:

a) arome în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective, sau modificarea intensităţii arderii;
b) tutun sau nicotină în filtre, hârtii sau capsule

Prevederi generale pentru avertismente

Fiecare pachet unitar de produse din tutun introdus pe piaţă în România şi orice  ambalaj exterior poartă avertismentele de sănătate reglementate în prezentul capitol inscripționate în limba română.

Avertismentele de sănătate acoperă întreaga suprafaţă de pe pachetul unitar sau ambalajul exterior care este rezervată lor şi nu fac, sub nicio formă, obiectul unor comentarii, parafrazări sau trimiteri.

Avertismentul general şi mesajul de informare  în cazul produselor din tutun pentru fumat

 Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat poartă următorul avertisment general care acoperă 50 % din suprafaţa pe care este tipărit: „Fumatul ucide".

Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat poartă următorul mesaj de informare care acoperă 50 % din suprafaţa pe care este  tipărit: „Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer".

Pentru pachetele de ţigarete şi pentru tutunul de rulat ambalat în pachete paralelipipedice:

a) avertismentul general apare pe partea inferioară a uneia dintre suprafeţele laterale ale pachetelor unitare, iar mesajul de informare apare pe partea inferioară a celeilalte suprafeţe laterale.
b) avertismentul general şi mesajul de informare au o lăţime minimă de 20 mm

Avertismentul general şi mesajul de informare în cazul produselor din tutun pentru fumat

Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat poartă următorul avertisment general care acoperă 50 % din suprafaţa pe care este tipărit: „Fumatul ucide".

Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat poartă următorul mesaj de informare care acoperă 50 % din suprafaţa pe care este tipărit: „Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer".

Pentru pachetele de ţigarete şi pentru tutunul de rulat ambalat în pachete paralelipipedice:
a) avertismentul general apare pe partea inferioară a uneia dintre suprafeţele laterale ale pachetelor unitare, iar mesajul de informare apare pe partea inferioară a celeilalte suprafeţe laterale.
b) avertismentul general şi mesajul de informare au o lăţime minimă de 20 mm

Ţigaretele electronice

Introducerea pe piaţă a ţigaretelor electronice şi a flacoanelor de reumplere care nu respectă prevederile prezentei legi şi dispoziţiile legale în vigoare este interzisă.

Sursa text: romaniatv.net
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii