Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Lupta pentru supravieţuire. Există viaţă după legea antifumat?

ro

09 May, 2016 00:00 3661 Marime text

 
Legea antifumat a intrat în vigoare de aproximativ două luni. Şi aşa au apărut teorii şi statistici care se referă la pagubele simţite în toate domeniile după ce această lege a început să fie aplicată. Este prea devreme să se aducă vorba despre colosale găuri în buget. Cei care fumează nu s-au lăsat de pe o zi pe alta, cu toate că legea este în vigoare, încasările din taxe şi accize nu s-au micşorat. De asemenea, nu au coborât nici măcar cheltuielile statului român cu tratarea persoanelor fumătoare. Chiar nu mai aveau cum acum. La o boală de plămâni depui cu hărnicie eforturi ani întregi, nu două luni…
 
S-a putut observa însă scăderea încasărilor patronilor de baruri şi restaurante. Pentru acest lucru chiar nu ai nevoie de statistici, ci doar să arunci un ochi pe la o cafenea din drumul tău. Cel puţin de când a intrat faimoasa lege în vigoare, când a fost destul de frig, majoritatea cârciumilor pline de fum erau gol-goluţe. Şi pentru că vremea începe să ţină cu fumătorii, pe străzi au început să apară terase. Din când în când, se mai arată câte o terasă fără aprobare de funcţionare. Dar vorbim de consumatorii fumători, şi nici nu ne mai deranjează dacă avem sau nu aprobări. Şi uite-aşa, nefumătorii ies cu fumătorii afară, trag în piept cu nesaţ fumul de ţigară ca şi în interior şi se apropie mult mai tare de amicul cu viciul în cauză, ca nu cumva să piardă bancul pe care îl spune. Se dă mai aproape, pentru că afară zgomotul este mai mare, iar tonul vocii este mai mic, pentru ca nu cumva să fie deranjaţi vecinii.
 
Şi dacă tot am vorbit de vecini, cei care fumează ar trebui să cunoască acum amenzile pentru tulburarea liniştii publice. Pentru că, dacă ai îndrăznit cumva să perturbi liniştea vecinului de la unu, cel la care nu ajunge fumul tău de ţigară, dar care aude râsetele tale, rişti o amendă mult mai mare decât cea pentru fumat în interior. Dacă fumezi în local, ai încurcat-o! Îţi exerciţi viciul în exterior, s-ar putea ca tot Poliţia să aibă un cuvânt de spus, la o adică. Însă poporul fumător se va descurca el. Probabil se va modifica şi legea, se vor mai da aprobări de terase.
 
Dacă eşti nefumător, iar oamenii din mediul tău sunt la fel ca tine, fumatul pasiv dispare cu timpul. Dar în momentul în care vezi cum se soluţionează ocolirea amenzilor impuse de legea antifumat, ce eşti, de fapt? Corupt sau corupt pasiv? Că mie îmi este puţin neclar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii