Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O corabie de piraţi, descoperită în Marea Neagră

ro

10 Nov, 2015 20:07 2701 Marime text
Cel puţin zece nave, descrise ca fiind antice, medievale şi din secolul al XIX-lea, au fost recent descoperite în partea de jos a Mării Negre. Potrivit experţilor cu Academiei bulgare de Ştiinţe (Institutul de oceanologiei), navele au fost găsite când Institutul explora calea subacvatică propusă pentru conducta de gaze South Stream.
South Stream, un proiect sponsorizat de ruşi, urma să fie construit pentru transportul de gaz natural din Rusia către Europa şi a inclus o secţiune subacvatică de lungă durată între coastele rusă şi bulgară. În cele din urmă proiectul South Stream s-a terminat din cauza problemelor de neconformitate cu reglementările UE de mediu, dar potenţialul de descoperiri arheologice subacvatice rămâne.
Una dintre cele mai interesante descoperiri, considerate astfel de experţi, este ceea ce pare a fi o galeră greacă, culcată pe partea de jos a Mării Negre în zona bulgară. Acestea sunt cunoscute ca navele favorite ale piraţilor. Din păcate, această galeră a fost găsită la 1400 de metri, ceea ce o face inaccesibilă pentru scafandri.
Alte două nave, din prima jumătate a secolului XIX, au fost, de asemenea localizate. Aceste nave sunt amândouă lângă Capul Kaliakra, pe coasta de nord a Mării Negre. Doar una dintre ele este accesibilă şi oamenii de ştiinţa de la Institutul de Oceanologie speră să le poată explora la un moment dat, în viitor, deşi Guvernul Bulgariei se plânge de costul mare al acestor expediţii de arheologie subacvatică.
Incluzând navele descoperite recent, circa 25 de nave scufundate au fost localizate în Marea Neagră între Capul Kaliakra şi oraşul Varna. Naufragiu cel mai cunoscut este un vas de 500 de ani, care s-a scufundat la Capul Kaliakra. Găsit în 2006, şi acest vas este considerat că ar fi fost o corabie de piraţi, aparţinând, teoretic, piraţilor din zona ucraineană a Mării Negre. Această teorie se bazează parţial pe faptul că în jurul 1500 CE, era cunoscut faptul că mănăstirile creştine şi templele de pe coastele greceşti erau frecvent jefuite de piraţii ucraineni.
Unii cercetători cred chiar că o explorare arheologică ar putea oferi dovezi care leagă Marea Neagră de povestea „Arca lui Noe” şi de inundaţiile biblice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii