Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mugur Isărescu și legăturile lui cu Constanța. Puțini sunt cei care știu. Ce spunea cum doi ani, aici, guvernatorul

ro

08 Aug, 2016 00:48 3743 Marime text
Mai zilele trecute, pe 1 august, Mugur Isărescu a împlinit 67 de ani. El este născut în 1949 în Drăgăşani, județul Vâlcea.
 
Academicianul Mugur Constantin Isărescu, devenit legendar prin secretizarea, până de curând, a salariului său, și l-a făcut public, acum câteva zile, când a anunțat că „salariul de guvernator este de 9.495 de euro net lunar, plus indemnizația de conducere de 4105 euro. În total, 13.601 euro”.
Mugur Isărescu a luat decizia de a publica venitul după ce a fost acuzat de economistul Lucian Isar că a ieşit la pensie în anul 2014 însă deține în continuare funcția de șef al Băncii Centrale a României.
Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. „Da, s-a pensionat când a împlinit 65 de ani” a spus Suciu. Totuşi, purtătorul de cuvânt al BNR a precizat că „guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu și-a depus dosarul de pensie, deși putea să o facă din 2014. Prin urmare în acest moment nu încasează nici un fel de pensie”.
 Ei bine nu acestea sunt problemele noastre acum.
Ci altele.
Ce legături are Isărescu cu Constanța. Prea multe nu. Câteva dar bune.

Și iată despre ce este vorba.
Printre titlurile ştiinţifice şi didactice guvernatorul BNR are în palmares și două de la Constanța.
Isărescu este Doctor Honoris Causa al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanța (2014), dar și Doctor Honoris Causa al Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa (2012).
L la ceremonia de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, din 5 iunie 2014, Isărescu a anunţat că BNR va avea o sucursală în centrul vechi al Constanţei, exact în Piaţa Ovidiu.
 „Vom face o sucursală în centrul vechi al Constanţei, unde a fost, de fapt. Din neglijenţă, din întâmplare, ca să spunem aşa, s-a tot întârziat refacerea unei clădiri de patrimoniu chiar în Piaţa Ovidiu. Trebuie să ne facem datoria s-o terminăm, în ciuda dificultăţilor pe care le întâmpinăm în a aplica legea. Contestaţii, licitaţii, iarăşi contestaţii, iarăşi licitaţii. Dar, până la urmă, cred c-o să obosească ceilalţi, n-o să obosim noi“, a explicat Isărescu.
Este vorba despre clădirea fostului Hotel Mercur, Sucursala Constanţa a BNR, care se află în curs de consolidare şi modernizare încă din decembrie 1997.
Ei bine au trecut doi ani de la spusele lui Isărescu și nu s-a întâmplat nimic.
Un alt eveniment marcant, tot la Constanța, a fost în anul 2011 când Mugur Isărescu, a primit medalia şi diploma jubiliară Universităţii Ovidius.
 „Cred că echilibrul României se datorează echilibrului pe care o păstrează Banca Naţională a României în fruntea căreia se află Mugur Isărescu", spunea rectorul, de atunci, al universităţii Ovidius, prof. univ. dr. Victor Ciupină.
Totodată nu trebuie omis că Isărescu a primit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa, în anul 2012, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea universităţii.
Evenimentul a avut loc cu prilejul încheierii studiilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice, specializările Finanţe şi Bănci şi Management.
Promoţia jubiliară de atunci poartă numele academicianului Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.
De altfel guvernatorul BNR este doctor al mai multor universități din țară, fiind totodată autor, coautor, și coordonator al unui număr de 30 de cărţi dar și posesor al multor ordine, diplome, distincţii şi premii.

Sursa foto: adevarul.ro/locale/constanta
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii