Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motoc reconfirmă „angajamentul" solid al României pentru domeniul apărării antirachetă

ro

31 Oct, 2016 17:55 1925 Marime text
Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a reconfirmat astăzi „angajamentul solid" al României pentru domeniul apărării antirachetă, în cadrul unei întâlniri avute cu directorul Agenției pentru Apărare Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring, în marja conferinței multinaționale în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice.

Potrivit unui comunicat transmis de MApN, pe parcursul întrevederii Motoc a subliniat că proiectul comun în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice a dus la creșterea securității României și a spațiului euroatlantic și la întărirea Parteneriatului strategic dintre România și SUA. De asemenea, el a reiterat susținerea României pentru dezvoltarea pe mai departe a componentei europene a sistemului antirachetă al SUA, "ca proiect strategic ce întărește relația transatlantică dintre aliații europeni și SUA, în plan bilateral și în cadrul NATO".

Pe de altă parte, se mai arată în comunicatul MApN, în prima zi a conferinței multinaționale în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice, care se desfășoară la Londra, Mihnea Motoc a susținut o alocuțiune în care a expus cele mai importante repere ale cooperării dintre România și SUA în domeniul apărării antirachetă, cu accent pe operaționalizarea bazei de la Deveselu.

„În acest context, el a subliniat rolul important al României în procesul de realizare a capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice la nivel Aliat, prin asumarea găzduirii elementelor sistemului SUA dislocat în Europa, fapt ce a dus la creșterea substanțială a ariei de acoperire a sistemului NATO BMD și la declararea Capabilității Operaționale Inițiale la Summitul de la Varșovia. Ministrul Motoc a subliniat din nou caracterul defensiv al capabilității, plecând de la obiectivul urmărit, de a proteja populația și teritoriul Aliat de amenințări din afara spațiului euroatlantic", precizează MApN.

Conform sursei citate, ministrul apărării, Mihnea Motoc, a primit premiul anual David R. Israel, „pentru rezultatele meritorii în domeniul apărării antirachetă și ca recunoaștere a eforturilor și implicării active a Ministerului Apărării Naționale în operaționalizarea bazei de la Deveselu".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii