Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:02 25 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monica Macovei cere demisia lui Bogdan Aurescu

ro

11 Mar, 2015 15:17 699 Marime text

Bogdan Aurescu a comis „o gafă diplomatică fără precedent” și trebuie să demisioneze de la șefia Ministerului de Externe, spune Monica Macovei. Mai mult, „realizarea acestei broșuri este un festivism gratuit și ridicol”, este de părere fostul ministru, invocând imaginile cu Nicolae Ceaușescu publicate în broșură.

„Ministrul Afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a comis o gafă diplomatică fără precedent. A oferit ministrului de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, o broșură pe a cărei copertă era prezentată harta Franței, acoperită de steagul Germaniei. Dincolo de această rușinoasă eroare, broșura editată de Agerpres este în sine o gafă diplomatică. Între coperțile sale, cei 135 de ani de relații diplomatice româno-germane debutează în 1971, iar primele pagini prezintă imagini cu dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, cu aerul deplinei normalități”, se arată într-o postare pe pagina unei reţele de socializare.

„M10 consideră că domnul Aurescu a dat dovadă de o gravă lipsă de profesionalism dacă a oferit broșura fără să o parcurgă înainte, sau de o la fel de gravă lipsă de discernământ dacă, după ce a parcurs-o, a acceptat să o ofere omologului său german. Imaginea pe care a oferit-o lumii întregi este cea a unui sistem diplomatic neprofesionist și incapabil să se desprindă de epoca Ceaușescu. Cerem așadar demisia de onoare a ministrului Aurescu și sancționarea tuturor celor care, la Agerpres și în cadrul MAE, au cheltuit banul public concepând și promovând această broșură rușinoasă”, se mai arată într-un mesaj comun semnat de Monica Macovei și Adrian Papahagi.
 
Astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a fost demis. Potrivit unui comunicat al MAE, Brândușa Predescu „şi-a asumat responsabilitatea neverificării integrale a broşurii respective înainte de a-i fi prezentată şefului instituţiei spre a fi oferită oaspetelui german”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii