Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:14 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrului delegat Dan Stoenescu, în vizită la Berlin. La întâlnire au fost prezenți și reprezentanți AEP

ro

07 May, 2016 11:19 702 Marime text
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a aflat ieri în vizită la Berlin, Republica Federală Germania.
 
Programul oficialului român a inclus o întrevedere cu dr. Mihai Neagu-Basarab, coordonatorul Bibliotecii Românești din Freiburg, una dintre instituţiile cele mai vechi ale exilului postbelic, unde se regăsesc cărţi şi documente de arhivă care reflectă activitatea culturală a românilor din exil, precum și o întâlnire cu membrii comunității românești şi cei ai mediului asociativ din Berlin. În cadrul dialogului purtat cu românii stabiliți în Germania, a fost reiterată determinarea autorităţilor române de a contribui în mod substanţial la asigurarea unui tratament corespunzător statutului de cetăţeni comunitari pentru românii rezidenţi în statele membre ale Uniunii Europene.
 
Ministrul delegat a subliniat importanța valorificării exemplelor pozitive din cadrul comunităţii româneşti, în vederea conturării unei imagini coerente și corecte a țării noastre în spațiul european. De asemenea, a arătat susținerea pentru dezvoltarea reţelelor profesionale româneşti, forme asociative cu rol în diseminarea valorilor naţionale la nivelul societăţii germane.
 
Demnitarul român a subliniat că, în dialogul cu autorităţile germane, exprimă constant deschiderea pentru o colaborare aprofundată în domenii de interes din perspectiva comunităţii româneşti din Germania: educaţie, muncă, afaceri interne, culte. Totodată, a exprimat interesul statului român pentru dezvoltarea, în colaborare cu partenerii germani, a proiectelor ce vizează studiul facultativ al limbii române ca limbă maternă în învăţământul de stat în toate landurile în care se regăsesc comunităţi româneşti consistente. Limba este elementul principal de păstrare și consolidare a identității naționale, precum  și un factor de coeziune în cadrul comunităților.
 
La întâlnirea cu membrii comunității românești au participat şi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, care au susţinut o sesiune de informare cu privire la noile modalităţi de vot pentru românii cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate. Cu acest prilej, ministrul delegat i-a îndemnat pe românii prezenți la reuniune să se înscrie în Registrul electoral pentru a beneficia de facilitățile introduse de noua lege electorală. În acest sens, demnitarul a arătat că autoritățile române au luat măsuri pentru a elimina perioadele lungi de așteptare și aglomerația de la misiunile diplomatice. Aceste eforturi trebuie completate de înscrierea românilor în Registrul electoral.  
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii