Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militarii de pe Fregata „Regele Ferdinand“ îşi cinstesc eroii căzuţi la datorie

ro

12 May, 2014 11:38 1998 Marime text
Militarii de pe Fregata „Regele Ferdinand“ îşi cinstesc eroii. Astăzi, în Cimitirul Central din Constanţa a avut loc un ceremonial în cadrul căruia s-a ţinut o slujbă religioasă de pomenire a celor 11 eroi care au căzut la datorie pe 11 mai 1944 pe Distrugătorul „Regele Ferdinand“, salvând viaţa a altor 700 de oameni care s-au aflat atunci la bord. Atunci, în timp ce trupele sovietice ocupaseră o parte a portului Sevastopol, Forţele Navale Române au executat o ultimă operaţiunede salvare a unei pãrţi a Armatei Romane, aflata sub foc inamic. Distrugatorul „Regele Ferdinand” a pătruns în port şi a ambarcat aproximativ 700 de oameni la bord. În timpul acestei operaţiuni, au căzut la datorie 11 marinari. Aceştia au fost înmormântaţi în Cimitirul Central.
La evenimentul comemorativ au luat parte astăzi şi Actualul comandant al Fregatei, Comandor Marinică Mustăţea, comandantul Flotilei de Fregate, Comandor Adrian Iordache, dar şi prof. dr. Sorin Maxim Ursu, muzeograf şi restaurator în cadrul Muzeului Marinei Române din Constanţa. De asemnea, la ceremonia solemnă a fost prezent şi contraamiralului în retragere Petre Zamfir, veteran din al Doilea Război Mondial, în vârstă de 91 de ani, unul dintre militarii care s-a aflat in mijlocul evenimentelor de atunci.

Din anul 2011, Comandanţii fregatei „Regele Ferdinand” şi-au luat angajamentul ca, în fiecare an, echipajul navei să-şi comemoreze camarazii căzuţi atunci la datorie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Sper să nu mai fie vreodată nevoie ca militarii de pe navele româneşti de război să îţi aducă aportul în caz de necesitate, aşa cum au făcut-o eroii căzuţi la datorie în vremea celui de-al Doilea Război Mondial“, a declarat în încheierea alocuţiunii sale veteranul de război, contraamiral în retragere Petre Zamfir.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii