Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Marea gaură albastră” ar putea elucida misterul dispariţiei civilizaţiei mayaşe (video)

ro

02 Jan, 2015 11:27 2666 Marime text
O echipă de cercetători de la Universitatea Rice şi de la Universitatea de stat din Louisiana crede că se apropie de rezolvarea misterului, odată cu descoperirea dovezilor din ”Marea gaură albastră”, scrie Huffington Post, citat de Mediafax.
 
În urma unor analize, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că o secetă severă ar fi putut duce la dispariţia civilizaţiei mayaşe.
 
Marea gaură albastră din Marea Caraibilor, ce are diametrul de 305 metri şi adâncimea de 120 metri, a fost popularizată de Jacques Cousteau în 1971 şi a fost declarată unul dintre cele mai bune locuri pentru scufundări din lume. Analizele au dezvăluit niveluri scăzute de precipitaţii şi o scădere a frecvenţei ciclonilor tropicali în perioada 800-900 Î.H. în Peninsula Yucatan, ceea ce sugerează că zona a fost afectată de o secetă severă. Zona a mai fost afectată de secetă între 1.000-1.100 Î.H., perioada despre care se crede că este momentul de dispariţei a oraşului mayaş Chichen Itza.

Prezenta cercetare se bazează pe studii anterioare care sugerează că schimbările climatice au dus la declinul civilizaţiei mayaşe.


Sursa foto: infoturism.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii