Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:55 22 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mănăstireanu- Carnea roșie și preparatele din carne nu pot fi „ responsabile de cancer”

ro

27 Oct, 2015 10:29 761 Marime text
 
Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), a declarant pentru Agerpres, că nu pot fi responsabile de apariția unor forme de cancer carnea roșie și preparatele din carne decât dacă acestea sunt consumate în exces și sunt tratate cu diverse substanțe chimice.
 
„Nu poți să incriminezi carnea roșie și preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurența mai multor factori printre care și cei alimentari. Dacă vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantități excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer și când spun excesiv mă refer la două kilograme de salam picant pe care îl mănânci în fiecare zi timp îndelungat. Condimentele picante pot determina iritații ale tubului digestiv și împreună cu alte cauze pot să provoace și cancer. Potențialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei cărni care este tratată cu diverse substanțe chimice și care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat rețeta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Însă, repet, nu putem pune strict în spinarea cărnii roșii și a preparatelor din carne această problemă, pentru că organismul uman își ia proteina cea mai valoroasă în primul rând din carne, din lapte și abia după aceea din legume și fructe. Cancerul are cauze multiple printre care și alimentația poate fi o cauză”, a dclarat Vladimir Mănăstireanu, fost președinte al Autorității Sanitar-Veterinare, de profesie medic veterinar.
 
El a făcut aceste precizări în urma unui raport publicat ieri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform căruia consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.
 
Vladimir Mănăstireanu a explicat că industria de preparate din carne din România nu mai folosește în exces aditivi și stabilizatori pentru aceste produse.
 
Astfel, toate ingredientele folosite sunt filtrate și aprobate de Comisia Europeană.
 
Tot el a preciat faptul că procesatorii se orientează tot mai mult către gustul produselor tradiționale românești.
 
„Industria de preparate din carne din România, cel puțin în ultimii 10 ani, nu mai folosește în exces aditivi și stabilizatori, ci folosește doar ingredientele aprobate de Uniunea Europeană, iar produsele conțin foarte multă carne și conservanți naturali. Nu știu care este cauza apariției acestui studiu, dar dacă ne uităm în istorie mai multe alimente au fost declarate dăunătoare și potențial cancerigene, respectiv cartoful, pâinea chiar și legumele și fructele, la un moment dat. Industria românească a devenit foarte responsabilă în ultimul timp tocmai pentru că există orientarea consumului către produse tradiționale. Ori dacă ne uităm la un produs tradițional, făcut în casă, o tobă de exemplu, mai mult de o săptămână, cel mult două, nu poți să o păstrezi pentru că se strică”, a adăugat directorul executiv al ARC.
 


Sursa foto: recolta.eu

Ti-a placut articolul?

Comentarii