Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI. Operațiuni de amploare în urma codului roșu de inundații. Cu ce forțe se intervine. Județe afectate

ro

13 Mar, 2018 20:14 1879 Marime text

În contextul avertizărilor hidrologice de Cod Galben și Portocaliu, pe principalele cursuri de râuri, precum și a avertizării recente de nowcasting Cod Roșu pentru bazinele hidrografice Homorodul Mic și Homorodul Mare, din judeţele Harghita și Braşov, valabilă până în această seară la ora 24.00, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat operaționalizarea grupelor operative și activarea comitetelor județene pentru situații de urgență.

Astfel, peste 3.000 de pompieri se află în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice care intervin în sprijinul comunităților afectate de scurgerile masive de pe versanţi, torenţi,  pâraie şi de creşterile rapide de debite cu depăşiri ale cotelor de pericol. Nivelul de alertă a fost ridicat, iar personalul Ministerului Afacerilor Interne se poate suplimenta în funcție de situația din zonele afectate. De asemenea, polițiștii și jandarmii sunt pregătiți să acorde sprijin comunităților vizate de codul roșu.

M.A.I. a solicitat prefecților să se asigure că există permanență la primăriile din localitățile vizate de fenomenele hidrologice severe, să informeze permanent populația asupra riscurilor, iar dacă situația o impune să evacueze preventiv persoanele aflate în zonele afectate.

Imediat după emiterea avertizărilor de cod roșu, efectivele de pompieri din cele două județe au fost trimise în zonă pentru a monitoriza evoluția cursurilor de apă și pericolul pentru populație, astfel încât să fie luate măsuri de intervenție și prevenire în timp util.

La nivelul Centrului Național de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne se monitorizează permanent situația din teren și se acordă sprijin pentru alocarea de resurse și mijloace tehnice, inclusiv din județele limitrofe.

Astfel, în județele Argeș și Dâmbovița pompierii au acționat pentru evacuarea apei din gospodarii, acumulate în urma precipitațiilor abundente.
De asemenea, la Teleorman s-au derulat acțiuni de îndiguire cu saci de nisip pentru protejarea locuințelor și gospodăriilor din comuna  Orbeasca (satele Orbeasca de Jos și Laceni).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii