Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Ministrul afacerilor externe, întrevedere cu delegaţii parlamentare din Polonia și Turcia

ro

28 Nov, 2018 22:14 729 Marime text


Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut, la 28 noiembrie 2018, o întrevedere cu delegaţiile Comisiilor de politică externă din Senatul Republicii Polone şi Marea Adunare Naţională a Republicii Turcia, care au participat la București la reuniunea trilaterală a Comisiilor pentru politică externă din Senatul României, Senatul Republicii Polone şi Marea Adunare Naţională a Republicii Turcia.

Ministrul român al afacerilor externe a salutat consolidarea dialogului parlamentar între cele trei state. A evidențiat rolul important care revine membrilor Parlamentelor naționale în materie de politică externă şi de securitate, atât din perspectiva asigurării condiţiilor necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate la nivel internațional, cât şi în ceea ce priveşte conectarea obiectivelor şi politicilor în acest domeniu la nevoile şi aşteptările cetăţenilor.

Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa acordată de România parteneriatelor strategice bilaterale cu Polonia şi Turcia, evocând, totodată, valoarea adăugată a cooperării în format trilateral, care oferă posibilitatea aprofundării dialogului pe teme de interes strategic şi o promovare mai eficientă a obiectivelor comune, în plan regional şi la nivelul NATO. A apreciat că această cooperare este cu atât mai importantă în actuala situație de securitate, deosebit de complexă. A exprimat în context îngrijorarea privind evoluțiile din apropierea Mării Azov și a Strâmtorii Kerci, care au culminat cu folosirea forței, subliniind sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și necesitatea de-escaladării tensiunii. A reiterat poziția României privind importanța respectării dreptului internațional.

Ministrul Meleșcanu a prezentat prioritățile României în contextul exercitării Președinției Consiliului UE,  cu accent asupra importanței acordate promovării coeziunii între statele membre, rolului global al UE, precum și acțiunii europene în vecinătate, pentru promovarea păcii, stabilității și prosperității pe întreg continentul european. A evocat atenția ce va fi acordată Parteneriatului Estic, la 10 ani de la lansarea sa, precum și regiunii Balcanilor de Vest, în contextul promovării politicii de extindere, pe baza îndeplinirii criteriilor de aderare și a meritelor proprii. A subliniat totodată susținerea pentru aderarea Turciei la UE și pentru continuarea dialogului UE-Turcia, în interesul ambelor părți. De asemenea, a exprimat angajamentul ferm al României în favoarea unei relații transatlantice solide, ca pilon al securității euro-atlantice și globale.

Delegațiile parlamentare au exprimat interes pentru menţinerea unui dialog constant, în sprijinul aprofundării cooperării  între cele trei state și al promovării intereselor comune. Au împărtășit îngrijorarea în legătură cu evenimentele recente, subliniind la rândul lor necesitatea respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a folosirii tuturor pârghiilor diplomatice pentru a se evita agravarea situației.

Șefii delegațiilor parlamentare din Polonia și Turcia au salutat obiectivele României în contextul viitoarei Președinții a Consiliului UE. Au exprimat sprijin pentru consolidarea acțiunii comune a UE în vecinătate și la nivel global, precum și pentru continuarea procesului de extindere și a acordării unei susțineri active statelor partenere.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii