Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:34 24 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT UPDATE. Asociația Constanța Restart și Universitatea Ovidius Constanța pun astăzi bazele Ovidius Park (galerie foto+video)

ro

23 Mar, 2019 09:59 2105 Marime text
În câteva momente va începe acțiunea de plantare a unui număr de 200 copaci în Campusul Universității Ovidius Constanța - Facultatea de Medicină. 
 
Zona în care se vor planta cei 200 de copaci se află în fața Corpului B - Facultatea de Medicină din Campusul UOC pe un teren de aprox. 1,2 hectare.

Vă prezentăm în exclusivitate cum va arăta Ovidius Park sau Parcul cu tei.
 

„Tot parcul va fi înconjurat de 105 tei. Iar în centru va fi un stejar roșu care peste mulți ani sperăm să domine tot parcul. Va fi deschis tuturor constănțenilor dar mai ales studenților din Campus. Nu facem un spital sau 1 m de autostradă, ci un parc într-un oraș care are mare nevoie de o astfel de zona de verde. Facem un parc exclusiv cu ajutorul sponsorilor și al voluntarilor", a declarat președintele Constanța Restart, Av. Cătălin Filișan.                  

Iată programul acțiunii :
 
-Sosirea voluntarilor – ora 10,00;
-Instruirea voluntarilor cu privire la procedurile de plantare și tipurile de copaci ce vor fi plantați – 10,00 – 10,30;
-Plantarea copacilor și montarea tutorilor – 10,30 – 12,30 (un număr mare de voluntari va avea ca efect scăderea timpului necesar pentru plantarea celor 200 de copaci). 
 
Pentru fiecare copac s-au format echipe alcătuite din 3-5 voluntari care vor pregăti groapa pentru plantare (toate cele 200 de gropi sunt deja săpate ), vor adăuga pământ negru de calitate din depozitul de pământ aflat în apropiere, va uda groapa, va așeza copacul, va introduce pământul pe lângă balotul în care se află rădăcinile copacului și îl va tasa foarte bine, verificând ca arborele să fie în poziție perfect verticală. Apoi se vor monta tutorii. 
Vremea este excelentă, bună pentru plantare, cu temperaturi de 10-12 grade la sol.
 
Voluntarii plantează: tei, mesteceni, thuya, molizi, stejar roșu, prunus pisardi. 
Copacii sunt achiziționați din Pepiniera ROMSILVA Agigea, sunt perfect aclimatizați, au o înălțime de 2-4m și o grosime a tulpinii de 8-12 cm (cu excepția molizilor care au o înălțime de aprox. 4 metri).

UPDATE. ora 10.08

La ora 10.00 a inceput instructajul voluntarilor. În jur de 1.000 de persoane au ajuns, înarmate cu găleți și lopeți. Oamenii au primit informații clare cum vor trebui să acționeze pentru o plantare corectă și eficientă. Cătălin Filișan a precizat că astăzi, 23 martie 2019, ia naștere un nou parc.

De asemenea, jandarmii sunt și ei prezenți pentru asigurarea bunei desfășurări a acțiunii, dar și pentru a participa la acțiunea de plantare. 

UPDATE. ora 10.45

Jandarmii i-au ajutat pe voluntari să monteze tutorii fiecărui copac plantat. 

De asemenea din cisternele aflate la fața locului au fost distribuiți câte 50 de litri de apă pentru fiecare copac plantat. 

UPDATE: ora 11.00

În noul parc va fi instalat un sistem de irigații avansat pentru a nu se usca copacii. 

UPDATE: ora 11.10

"Am venit aici pentru a aduce un plus de oxigen. Eu cu soția și copilul am venit să plantăm un copac" - a declarat pentru ZIUA de Constanța un constănțeanm prezent la acțiunea de plantare.  

UPDATE. ora 11.17

De asemenea la eveniment participă mai multe personalități marcante ale municipiului Constanța, care au venit fără să conteze activitatea de zi cu zi. Au decis ca astazi să fie cetățeni ai Constanței dincolo de serviciul din timpul săptămânii. 

Acțiunea a durat mai bine de o oră, parcul începând să prindă contur. 

UPDATE. ora 11.30

La fața locului este și Fanfara RAJA care oferă publicului un spectacol de muzică. Fanfara a pus publicul tanar să cânte cu ei melodii autohtone. Fanfara e condusă de cunoscuta Inga Postolache. 

UPDATE. Jandarmii constănţeni solidari cu  natura

Astăzi, peste 60 de jandarmi constănţeni alături membrii ai familiilor acestora au participat la o activitate de plantare de puieţi, organizată de #Asociaţia_Constanţa_Restart împreună cu Universitatea #Ovidius Constanţa, conştientizând importanţa deosebită a protejării mediului înconjurător. 
 
Jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean Constanța au mulţumit organizatorilor pentru invitaţie, lansând totodată  un îndemn pentru membrii comunităţii, să se alăture prin voluntariat acestor iniţiative benefice pentru ecosistem şi natură. 

Citește și: 

„Constanţa Restart“ şi UOC, parteneri pentru oraş Pe 23 martie, vor fi plantaţi 200 de copaci. Voluntarii îşi dau mâna pentru Constanţa! (video)

E vremea de plantare! Cătălin Filişan, „Constanţa Restart“ - „Nu facem o autostradă sau un spital, dar veţi vedea ce vom realiza. Ne vedem pe 23 martie. Ora 10 fix!“ (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii