Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:19 29 03 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Constanţa Restart“ şi UOC, parteneri pentru oraş Pe 23 martie, vor fi plantaţi 200 de copaci. Voluntarii îşi dau mâna pentru Constanţa! (video)

ro

18 Mar, 2019 00:00 4711 Marime text
Pe 23 martie, pe terenul în suprafaţă de 1,2 hectare din faţa Corpului B al Universităţii „Ovidius“ Constanţa vor fi plantaţi 200 de copaci. Echipa „Constanţa Restart“ şi Universitatea „Ovidius“ Constanţa, împreună cu sponsori inimoşi şi cu mulţi voluntari, îşi dau mâna pentru oraş, speranţa şi natură. De asemenea, copacii vor beneficia de sistem de irigare automatizat realizat de Gabriel Angelescu. 
 
Copacii provin din pepiniere autorizate, au înălţimea de 2-4 metri, tulpina de min. 10 cm diametru, coroana formată şi vor veni cu rădăcina cu balot de pământ. Peste un hectar de teren va fi casă bună pentru 116 tei, 12 cedri, 20 de mesteceni, 32 de prunus pisardi şi 20 de thuya, conform proiectului realizat de arhitectul peisagist Mircea Ştefan Pamfil, care a vorbit la Interviu live, împreună cu iniţiatorul proiectului, Cătălin Filişan, despre evenimentul din 23 martie.

Discuţia poate fi urmărită aici: 
 


Asociaţia „Constanţa Restart“, Universitatea „Ovidius“ şi sute de voluntari îşi dau mâna pentru oraş, pe 23 martie, de la ora 10.00, în cadrul celui mai mare proiect de plantare din acest an. Vor fi plantaţi 200 de copaci.
 
Iniţiatorul proiectului, avocatul Cătălin Filişan, a fost la Interviu live, context în care a vorbit despre impactul acţiunii: „Proiectul este unul spectaculos atât prin anvergura lui, cât şi prin rezultatul lui. Pe 23 martie, vom prezenta exact ce vom face acolo”.
 
Filişan a povestit că acest proiect de restart în ceea ce priveşte implicarea societăţii civile constănţene în îmbunătăţirea spaţiului verde din municipiu s-a născut în urmă cu doi ani. 2018 a reprezentat un moment important, an în care a înfiinţat Asociaţia „Constanţa Restart”.
 
Filişan recunoaşte că plantarea din 23 martie nu ar fi fost posibilă fără echipa pe care a reuşit să o adune în jurul său: „Am alături o echipă de oameni foarte serioşi, cu care am reuşit să punem la punct în detaliu această acţiune. Acum această acţiune depinde şi de voluntari, pe care îi aşteptăm să vină în număr cât mai mare, în data de 23 martie, la ora 10, în faţa Facultăţii de Medicină din Campusul Universităţii „Ovidius“. Va exista o instruire a voluntarilor între 10 şi 10.30 cu privire la metoda de plantare a copacilor şi cu această ocazie vom prezenta şi în ce constă acest proiect de plantare. Rog toţi voluntarii să fie receptivi la sugestiile organizatorilor, pentru că este necesar să respectăm exact metoda de plantare. Cu alte cuvinte, o plantare corectă asigură pomului succesul de a trăi în locul respective. Dacă vor fi şi pierderi, vom reveni şi îi vom înlocui în etapa a doua a proiectului”, a explicat Filişan.
 
Cei care vor să participe la evenimentul din 23 martie trebuie să vină pregătiţi cu încălţăminte solidă, cu o găleată, o sapă sau o cazma. Arhitectul peisagist Mircea Ştefan Pamfil a explicat la rândul său că toţi copacii care vor fi plantaţi au fost aleşi cu grijă din pepinierele Romsilva şi sunt perfect aclimatizaţi. După plantare, copacii vor beneficia şi de un sistem de irigare propriu.
 
Cea de-a doua etapă a proiectului va consta în amenajarea aleilor şi eventuala dotare cu mobilier urban, responsabilitate care va reveni partenerilor, respectiv celor de la Universitatea „Ovidius” Constanţa, în calitate de deţinător al terenului.
 
Următorul megaproiect al Asociaţiei „Constanţa Restart” va avea loc în toamna acestui an.
 
Citeşte şi: 
 
E vremea de plantare! Cătălin Filişan, „Constanţa Restart“ - „Nu facem o autostradă sau un spital, dar veţi vedea ce vom realiza. Ne vedem pe 23 martie. Ora 10 fix!“ (galerie foto)
 
Vino şi tu pe 23 martie! Voluntarii „Constanţa Restart“ au trasat zonele în care vor fi plantaţi cei 200 de copaci
 
Proiectul „Trees need people - Constanţa Restart“ capătă amploare Zeci de elevi, studenţi şi profesorii lor, voluntari la marea plantare
 
Vino şi tu! „Constanţa Restart“ şi Universitatea „Ovidius“ Constanţa vor planta 200 de copaci (video)

Sub sloganul „Fapte, nu vorbe“, în luna martie, Asociaţia „Constanţa Restart“ şi UOC vă aşteaptă la o nouă acţiune de plantare

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii