Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea dării în plată, între dezbateri, nemulțumiri și temeri

ro

05 Apr, 2016 14:03 1913 Marime text
Președintele țării, Klaus Iohannis a retrimis în Parlament spre reexaminare Legea dării în plată la finele anului trecut. La începutul lunii martie, Senatul a adoptat proiectul legii, respingând un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' și a introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractul de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.
 
Proiectul legii dării în plată intră astăzi în dezbatere pe articole la Comisia juridică a Camerei Deputaților și cel mai probabil mâine se va da raportul. Săptămâna trecută, la finalul dezbaterilor generale pe această inițiativă legislativă, președintele comisiei, Bogdan Ciucă, a declarat că este nevoie de anumite clarificări în ce privește plafonul până la care pot fi aplicate prevederile legii și excluderea sau nu a programului "Prima Casă".
 
Astăzi, președintele CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, și-a exprimat speranța, în cadrul unei conferințe pe tema sectorului financiar din România, că președintele Klaus Iohannis va trimite Curții Constituționale Legea dării în plată, dacă aceasta va fi aprobată de Parlament într-o formă care va dăuna sectorului bancar. Ghețea este și președinte de onoare al Asociației Române a Băncilor.
 

"În ultimă instanță, dacă acest lucru nu se va întâmpla, la primele procese care vor apărea, băncile vor putea ridica excepții de neconstituționalitate, iar atunci Curtea Constituțională se va sesiza", a adăugat el.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii