Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:15 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Rus, sancţionat de CNCD pentru afirmaţiile despre românii din diaspora

ro

24 Jul, 2015 23:52 1798 Marime text
 
Fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru afirmaţiile potrivit cărora românii muncesc în străinătate, în construcţii, pentru un salariu de 1.500 de euro şi, "de banii ăştia, copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă". Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat astăzi, că în stabilirea sancţiunii s-a luat în considerare faptul că Rus şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Transporturilor în urma declaraţiilor făcute şi şi-a cerut scuze public. El a precizat că decizia în cazul lui Rus a fost luată în unanimitate, în şedinţa de miercuri a Colegiului Director. 
CNCD a stabilit că declaraţiile lui Ioan Rus aduc atingere demnităţii umane pentru românii care lucrează în străinătate şi pentru familiile acestora, fiind încadrate ca faptă de discriminare.
În urma afirmaţiilor lui Ioan Rus despre românii din diaspora, la CNCD au fost înregistrate mai multe sesizări. Sindicatul Românilor din Italia a depus la CNCD o plângere în care a arătat că românii care muncesc în Italia şi în toată Europa au fost în mod clar discriminaţi de declaraţiile lui Ioan Rus, acesta fiind un "reprezentant de frunte al Guvernului României, acelaşi Guvern care i-a discriminat în mod vădit şi la alegerile prezidenţiale din 2014, în privinţa dreptului de vot". Şi PSRO, formaţiunea politică a lui Mircea Geoană, anunţa, pe 11 iunie, că a transmis CNCD o sesizare privind declaraţiile lui Ioan Rus, susţinând că prin acestea "au fost jigniţi milioane de români".
În 25 iunie, Ioan Rus a postat pe site-ul ministerului Transporturilor o scrisoare deschisă în care se adresa cetăţenilor cu formula "Dragi români" şi îşi cerea iertare, la final de mandat, pentru cuvintele folosite referitoare la românii din străinătate.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii