Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:26 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea dintre prim-ministrul Viorica Dăncilă și comisarul european pentru Buget și Resurse Umane

ro

10 Jul, 2018 19:35 1270 Marime text

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu Günther Oettinger, comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, în contextul vizitei de lucru a oficialului român la Bruxelles.

Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a participat, de asemenea, la discuții.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul Viorica Dăncilă și-a exprimat aprecierea pentru buna cooperare cu Comisia Europeană și încrederea că aceasta va continua în același spirit constructiv, în mod deosebit în contextul pregătirilor și exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat oportunitatea pe care deținerea Președinției Consiliului UE o reprezintă pentru România în demonstrarea profundului său atașament pentru construcția europeană și în promovarea interesului european. Premierul României a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România și le va asuma, în cadrul exercitării mandatului la Președinția Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore, schimbul de opinii vizând în principal negocierile referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar prioritar aflat în portofoliul comisarului european Gunther Oettinger.

În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reafirmat interesul și angajamentul României de a contribui activ pe durata mandatului Președinției la Consiliul UE la identificarea unui consens, în luarea unor decizii importante cu privire la viitorul buget multianual al Uniunii, care să permită o implementare eficientă și în timp util a proiectelor de investiții la nivelul Uniunii.

Totodată, premierul a subliniat importanța agreării unor soluții echilibrate privind viitorul Cadru Financiar, care să reflecte, deopotrivă, nevoia de continuare a procesului de convergență economică și socială la nivelul întregii Uniuni, precum și nevoia de a asigura un răspuns adecvat la noile realități și provocări cărora Uniunea și statele membre trebuie să le facă față.

Șeful Executivului de la București a subliniat faptul că România  poate contribui la facilitarea obținerii unui acord politic asupra Cadrului Financiar Multianual post-2020 prin organizarea, la București, la sfârșitul lunii octombrie, a unei conferințe internaționale privind viitorul politicii de coeziune.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a punctat, de asemenea,  principalele elemente de interes pentru România în raport cu viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, subliniind importanța menținerii unor alocări substanțiale pentru politica de coeziune și politica agricolă comună, a promovării de soluții care să contribuie la simplificarea și flexibilizarea procesului de implementare, la nivelul statelor membre și beneficiarilor, a programelor și instrumentelor financiare europene. În acest context, a reiterat și susținerea României pentru alocările necesare susținerii noilor priorități ale Uniunii.

Crearea unui cadru european care să asigure premisele promovării facilităților de ocupare a forței de muncă și a mobilității geografice și profesionale a lucrătorilor, precum și adaptarea la transformările industriale și la evoluția sistemelor de producție au reprezentat un alt subiect abordat în cadrul întrevederii cu Günther Oettinger.

Prim-ministrul României și comisarul european au convenit asupra demarării, la București, în perioada septembrie – noiembrie 2018, a unui dialog la nivel de experți în domeniile buget și resurse umane.

Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane a adresat mulțumiri prim-ministrului României pentru inițierea din timp a dialogului cu reprezentanții Comisiei Europene, subliniind că acest demers arată interesul Guvernului României de a avea un mandat de succes la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, comisarul european a acceptat invitația adresată de premierul României de a efectua, cât de curând, o vizită în România.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii