Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:57 23 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infracțiunile economice, în atenția poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii din cadrul Poliției Române

ro

11 Nov, 2018 15:59 494 Marime text
În perioada 3 – 9 noiembrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 41 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 26 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice. 
 
În cauzele penale instrumentate, faţă de 172 de persoane s-a dispus începerea urmăririi penale, iar față de 4 au fost dispuse măsuri preventive (2 reținute şi 2 sub control judiciar).
 
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 8.500.000 de lei, dintre care peste 730.000 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 430.000 de lei.
 
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării,peste 320.000 de ţigarete și 44 de litri de alcool.
 
În urma definitivării cercetărilor, polițiștii au formulat propuneri de trimitere în judecată în 35 de dosare penale privind infracțiuni de natură economică.
 
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, cu suportul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, efectuează cercetări faţă de 14 persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani, din județele Bihor Arad, și Ilfov și din municipiul București și față de trei societăți comerciale cu sediile în municipiul Oradea și în municipiul București.
 
Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal instrumentat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor și vizează săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, spălarea banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
În urma cercetărilor efectuate, reprezentanții a patru societăți comerciale din municipiul București, care aveau rolul de societăți beneficiare, organizatoare/coordonatoare și ai 17 societăți comerciale din județele Bihor, Arad și din municipiul București - societăți comerciale cu comportament tip „fantomă” – administrate prin interpuși de membrii grupului infracțional,  sunt bănuiți că, în perioada 2014  – prezent, ar fi creat un circuit comercial și financiar bancar fictiv, în domeniul achiziționării de bunuri.
 
Achizițiile ar fi vizat ochelari cu efect terapeutic, ceasuri de mână electronice ce au curea din material textil și aparate laser semiconductor – terapeutic, prezentat sub formă de ceas de mână, saltele, plite cu inducție, seturi de vase de pe piața intracomunitară și extracomunitară (China), precum și servicii de call center și servicii de promovare și vânzare a produselor respective pe piața internă.
 
În urma cercetărilor efectuate, există suspiciunea că firmele cu comportament de tip fantomă ar fi asigurat intermedierea scriptică între societățile furnizoare intracomunitare/ extracomunitare/interne și agenții economici reali, în vederea supradimensionării cheltuielilor și pentru acumularea obligațiilor fiscale în sarcina societăților de sacrificiu, prin transferarea responsabilității achitării TVA și a impozitului pe profit de la societățile beneficiare reale, la societățile cu comportament de tip „fantomă”.
 
Astfel, în perioada menționată, ar fi fost comercializate produse și servicii în valoare de peste 30.000.000 lei, în scopul eludării de către societățile beneficiare a taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Ti-a placut articolul?

Comentarii