Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE5. DNA solicită majorarea pedepselor Începe şedinţa de judecată în dosarul lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână (video)

ro

08 Jun, 2016 12:11 2935 Marime text
În aceste momente, începe şedinţa de judecată în dosarul lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână. Cei doi nu doresc să dea declaraţii în faţa instanţei, însă îşi rezervă dreptul la ultimul cuvânt.

Reamintim că sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor. În primă instanţă, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Mircea Băsescu la patru ani cu executare. Asta în timp ce Marian Căpăţână a luat trei ani de detenţie.

UPDATE5, ora 14.50:

Fratele fostului președinte a adăugat apoi: ”La noi în ţară, o persoană care are o rudă într-o funcţie înalta se consideră foarte puternică. Veneau la mine diverse persoane pentru diverse motive. Se făcea coadă la fabrică. Atât de multe au fost. Niciodată nu le-am promis că îi rezolv. Rostul meu nu era să las impresia că pot influenţă pe cineva, ci să dovedesc că nu am influenţă. Prin definiţie, o familie de simpli rromi, credeau că pot să rezolv tot. Sunt multe înregistrări în care eu spun:《Nu pot, nu pot, nu pot, Florine》."


Se amână pronunţarea cel puţin o săptămână. Nu s-a dat termen exact acum.

UPDATE4, ora 14.37:


"Sunt un om care conduc oameni, am lucrat cu oameni, am avut mai mulţi sau mai puţini în subordine, am avut o fabrică şi nu am avut niciodată nici cea mai mică problemă de legislaţie. Aşa mi-am educat şi copiii. În afară de nişte amenzi pentru depăşirea vitezei nu am avut nicio problema cu legea. Am ascultat înregistrări, declaraţii, care mai de care mai mincinoase şi le-am suportat doi ani. Am fost fratele preedintelui, dar nu am abuzat de calitatea asta. Sunt convins că televiziuni, mijloace de informare, invitaţi la anumite televiziuni nu au ceva cu mine, ci cu fostul preşedinte. Din dosarul de la Craiova a rezultat că Sandu Anghel îşi presa familia să îl scoată din arest preventiv. Capul pare să fi fost Anghel Fănica, soţia lui. Pilonul principal din București al lui Florin era Marian Căpăţână. După un timp, ideea lui Marian este să vorbim cu Florin să vorbească şi de mine. Ideea de a cere bani nu a fost a mea! A fost a lui Căpăţână. Dacă voiam să iau 600.000 de euro de la familia Anghel, ce nevoie mai aveam de Căpăţână? Aveam acasă maşină de numărat bani. Familia Anghel venea la mine acasă. Ce nevoie aveam de Căpăţână? Luăm banii şi îmi vedeam de treburile mele", a spus Mircea Băsescu, în pledoaria sa. 



UPDATE3, ora 13.58:

Apărătorul lui Băsescu a mai spus: "Apreciem că hotărârea nu este motivată cu toate probele. Cerem desfiinţarea soluţiei şi rejudecarea cauzei. Sentinţa este netemeinică pentru interpretarea greşită pentru probele administrate. Reiterez ideea că aceste înregistrări nu sunt autentice sub aspectul continuităţii acelor înregistrări. Instanţa reţine în mod greşit, plecând de la denunţul lui Anghel Florin. Mi se pare că instanţa şi Parchetul au căzut în plasa unui denunţ fără să îl analizeze temeinic."
Avocatula  mai susținut că nu există nicio dovadă a primirii sumei de 350.000 de euro.

"Nu este legală această soluţie. Este multă îndoială. Va solicit achitarea, în sensul în care nu există dovezi clare că Băsescu Mircea ar fi luat acei bani", a arătat avocatul.

 

Cel de-al doilea avocat al lui Mircea Băsescu spune în completare: "Credem noi că acest scop al pedepsei poate fi atins şi cu suspendarea sub supraveghere. Inculpatul a petrecut un an şi câteva zile sub mandatul de arestare preventivă şi ulterior a arestării la domiciliu şi a avut timp să reflecteze asupra justiţiei. Scopul reeducării a fost atins în acel moment".  


De cealaltă parte, procurorul DNA a spus: "Solicităm respingerea tuturor apelurilor ca nefondate"
 

Căpăţână în cuvântul de final: "Per general, la această situaţie neplăcută de care îmi pare rău, s-a ajuns pentru că Băsescu a minţit familia Anghel că îi ajută. S-a creat acest scenariu de prost gust şi a vrut să arunce toată vina asupra mea. Această faptă de care sunt acuzat… Mă consider nevinovat pentru că în momentul în care s-a comis fapta eu nu am fost prezent. Nu sunt vinovat! Consider şi îmi pare rău că am avut încredere şi nu am realizat la momentul respectiv de a mă duce şi de a număra banii. Suma de bani de 250.000 - 350.000 de euro au ajuns la Mircea Băsescu. După ce am verificat banii, mi-a remis suma de 100.000 euro. Dacă prin absurd se consideră că sunt vinovat de această faptă, vreau să consemnaţi că aş vrea să beneficiez de recunoaştere. Asta a fost toată problema pe care am făcut-o eu: m-am dus şi am verificat banii. Vă rog să mă credeţi că nu mi-a rămas niciun ban şi am stat în stres doi ani pentru încrederea într-un om care i-a minţit că îi ajută pe cei din familia Anghel. Vreau să ţineţi cont de faptul că nu am antecedente penale. Nu consider echitabil să stau trei ani de zile la puşcărie pentru o faptă pe care nu am făcut-o".

"Protestez impotriva modului în care doamna procuror acuză CA Craiova, pe mine personal şi pe fratele meu", a arătat  Mircea Băsescu.


Începe cuvântul de încheiere cu un protest

"Consemnaţi protestul meu. Probabil şi fostul preşedinte va dori să protesteze", spune Băsescu.

 

UPDATE2, ora 13.23:

În completare, cea de-a doua avocată a lui Mircea Căpăţână spune, în faţa instanţei: "Cerem posibilitatea de suspendare sub supraveghere".

"Având în vedere implicarea minimă, rolul lui Mircea Căpăţână a fost cel de cărăuş, să verifice banii, să numere banii şi să ducă banii la Mircea Băsescu. Având în vedere atitudinea sinceră, a spus adevărul până la capăt. Nu au rămas la el cei 350.000 euro. Pe situaţiile atentuante, pe circumstanţe, pe profilul de om care a înţeles că trebuie să spună adevărul, reduceţi la limita minimă prevăzută de lege cu suspendare sub supraveghere", a spus avocatul lui Căpăţână.


UPDATE 1, ora 12.22

Nadia Zlate, procuror DNA, a declarat: „Trebuia să se dispună confiscarea sumei primită de fiecare dintre cei inculpaţi. 250.000 de la Mircea Băsescu şi 350.000 de la Marian Căpăţână”.
 

„Pedepsele aplicate celor doi inculpaţi sunt nejustificat de blânde, având în vedere gravitatea infracţiunilor în concret. Apreciem la aplicarea unei pedepse orientate către maximum pentru Băsescu. Apreciem ca Marian Căpăţână a avut un rol de maximă influenţă. Solicităm să fie aplicată o pedeapsă către mediu”, conform procurorului. 

Avocatul Anghel Florin a făcut o serie de precizări: „Acest apel este admisibil. Noi v-am solicitat să desfiinţaţi în parte sentinţa. Să dispuneţi restituirea sumei de bani, în cuntum de 265.000 euro. În motivele de apel noi am menţionat că pretenţiile noastre sunt referitoare la suma de 265.000 euro. Restituirea urmează să se facă de către cei doi inculpaţi. Eu apreciez că solidar. Nu am putea delimita în vreun fel ce sumă de bani i s-ar cuveni să primească din partea inculpatului Mircea Băsescu sau Marian Căpăţână".


Florin Anghel a declarat următoarele: „Îmi pare rău că s-a ajuns unde s-a ajuns. Nu doresc puşcăria nimănui. Noi şi cu banii luaţi şi cu ani grei de puşcărie. Să ne restituie banii şi nu doresc puşcărie nimănui”.

Avocatul lui Marian Căpăţână a spus: „Parchetul nu investeşte cu nicio probă. Care sunt probele care confirmă cu certitudine că suma de 350.000 de euro a ajuns la Mircea Băsescu? În probele din înregistrări reiese cu subiect şi predicat că Băsescu confirmă suma de 350.000 euro. Din cele două convorbiri rezultă cu claritate că Mircea Băsescu a primit suma de 350.000 euro. Nu avem numai înregistrări. avem şi multe alte probe. Declaraţiile lui Anghel Florin, declaraţiile lui Anghel Fabica, Anghel Izaura, Constantin Marius. Ce spun toţi martorii? Martorii spun că după ce au adus prima sumă de bani, Băsescu a spus: «Faceţi ce faceţi şi aduceţi şi a doua tranşă de bani». Martorii, pentru că nu aveau încredere în Marian Căpăţână l-au urmărit unde se duce cu banii”.


Avocata lui Marian Căpăţână a greşit numele. A spus „inculpatul Băsescu Traian" în loc de „inculpatul Băsescu Mircea". Şi-a dat seama de greşeală şi şi-a cerut scuze.  „Vă rog să reţineţi că suma de 350.000 de euro care a ajuns la Marian Căpăţână nu are niciun fundament probatoriu. Se impune respingerea cererii de majorare a pedepsei faţă de Marian Căpăţână. A înţeles să spună adevărul în toate aspectele", a precizat avocata.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii