Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:58 21 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoarea în care postim

ro

13 Sep, 2014 21:06 2073 Marime text
Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant, fiind praznuita pe 14 septembrie.

Potrivit crestinortodox.ro, în aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

- Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;

- Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfanta Cruce a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.

Cand imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului in Persia. Sfanta Cruce a ramas aici timp de paisprezece ani, pana cand Hosroe a fost invins de imparatul Heraclie, care a dus sfanta cruce in Ierusalim.

Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.

Hramul Mănăstirii Dervent

Amintim că, mâine, 14 septembrie, începând cu ora 8.00, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ungariei va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, așezământ monahal care are și hramul Înălțării Sfintei Cruci.

Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat la Dervent - una mare şi trei mai mici - după cum spune tradiţia, „crescute din pământ", în prezent se mai află două: cea mare, cu puteri tămăduitoare, este adăpostită în paraclisul din partea stângă a bisericii, iar cea mică se află în afara bisericii, în stânga altarului şi la ea se vindecă animalele bolnave. Celelalte două cruci mici au fost scoase din pământ, după cum arată legenda, în timpul stăpânirii otomane.

sursă foto: biserica-sfantul-gheorghe-titan.crestinortodox.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii