Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:41 09 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria”, adusă în Constanţa

ro

04 Feb, 2015 09:55 2691 Marime text
La biserica „Sf. Mc. Haralambie” din Constanţa (Tomis Nord) va fi adusă spre închinarea credincioşilor, pe 6 februarie, ora 17.00, icoana făcătoare de minuni „Odighitria” de la mănăstirea Baytali din Ucraina. Icoana va rămâne la biserică până miercuri, 11 februarie. Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea hramului acestui locaş de cult, Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 10 februarie.

Icoana Maicii Domnului „Odighitria”

Înfiinţată în jurul anului 1700, mănastirea Baytali (denumirea vine de la satul ucrainean Baytali, situat la 200 de km de Odessa) ce adăpostea peste 300 de călugări, nu a scapat de cruzimea otomană care a dus la nimicirea ei.

Un odor scump rămas din acea perioadă este icoana Maicii Domnului „Odighitria”, salvată în chip miraculos de la distrugere, fiind ascunsă de călugări şi credincioşi timp de două secole.

În anul 2005, icoana s-a întors acasă după o îndelungată pribegie, fiind adusă de călugării de la mănăstirea „Sf. Pantelimon” (Odessa). Însă, din chipul Maicii Domnului, se mai puteau vedea doar ochii, restul picturii era înnegrită de trecerea timpului. Încercarea de restaurare cu ajutorul unui pictor a eşuat.

Prima minune săvârşită, după întoarcerea acasă a icoanei, a fost aceea că, fără intervenţia mâinii omeneşti, culorile au devenit din nou vizibile, recăpătându-şi frumuseţea şi strălucirea de odinioară.

Au urmat multe alte minuni, mai ales vindecări de diferite boli de care sufereau cei care veneau să se închine în faţa Maicii Domnului. În semn de mulţumire, mulţi dintre cei vindecaţi au prins de icoană diferite podoabe sau daruri care sunt păstrate şi astăzi ca mărturie a milostivirii şi bunătăţii lui Dumnezeu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii