Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentul zilei Povestea lui Beinur, „spaima litoralului”, spusă de el însuşi

ro

16 Oct, 2012 07:05 4898 Marime text

După 20 de ani, temutul interlop vorbește despre bătăile între clanuri, taxele de protecție și prieteniile cu politicieni. „Cine-a venit la nuntă? Fata lui Măgureanu, Agathon, băieți de miniștri”

Un an cu suspendare, acesta este epilogul baladei lui Nuredin Beinur, după 20 de ani în care a fost şi interlop, şi om de afaceri cu o avere acumulată dubios, şi, mai presus de toate, cel mai temut om de pe tot Litoralul. Războiul pentru supremaţie cu clanul Săceanu, marcat de bătăi în stradă între bande, taxele de protecţie percepute comercianţilor, relaţiile la vârful poliţiei, care îi ştergeau urmele în dosarele în care era anchetat, prietenia cu Nicu Gheară, care i-a consolidat supremaţia în toate staţiunile de pe malul mării - toate fac parte din trecutul tulbure al lui Nuredin, creându-i imaginea de tip violent şi lipsit de scrupule. „De neoprit”, îl descriau anchetatorii care i-au destructurat gruparea după 2008. A fost sfârşitul a 15 ani de violenţă.

15 ani de bătălii

Finalul de la Curtea de Apel Bucureşti, din urmă cu trei săptămâni, a trecut neobservat. Din toate capetele de acuzare îndreptate împotriva unuia dintre cei mai temuţi mafioţi din România n-a rămas decât o pedeapsă de 1 an cu suspendare pentru „tulburarea liniştii publice”. Atât s-a putut dovedi - o bătaie în stradă între clanuri.

Nuredin Beinur a căpătat faimă naţională în timpul războaielor cu clanul rival din Constanţa, controlat de Iashar, zis Săceanu. În mai 2010, zeci de soldaţi ai celor două grupări s-au războit pe străzile Mangaliei, două maşini fiind distruse şi patru persoane au fost distruse. Beinur şi Săceanu îşi împărţeau litoralul în două mari zone de influenţă: primul în sud (Saturn-Neptun), celălalt în zona de nord, de la Eforie până la Mamaia. Confruntarea a fost anihilată de poliţişti, dar urmarea a fost că influenţa lui Nuredin Beinur a crescut de-atunci şi mai mult.

În 2001 a devenit finul lui Nicu Gheară şi din acel moment a devenit adevăratul stăpân al plajelor. A obţinut mai multe spaţii comerciale şi terenuri în concesiune, afacerile sale prosperând. Beinur s-a ascuns întrun ghem de peste 20 de firme, lucrând prin interpuşi, astfel că este aproape imposibil să-i faci o evaluare corectă a întregii sale averi. Nimeni nu ştie câte restaurante, hoteluri şi terase controlează în realitate Beinur Nuredin. Singura sa firmă la vedere este Univertis, care deţine o sală de bowling în Saturn şi un club din Neptun.

Mai mult pe evz.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii