Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:44 21 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După refuzul lui Iohannis de a-i accepta pe Laufer și Vasilescu în Guvern, PSD are un plan

ro

20 Nov, 2018 15:45 595 Marime text

PSD analizează posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională pe un conflict juridic de natură constituţională, a declarat, marţi, deputatul PSD Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, scrie antena3.ro. 


"Primul lucru pe care îl va face PSD este să analizeze situaţia, a doua să analizeze mai multe posibilităţi, printre care una ar fi sesizarea Curţii Constituţionale pe un conflict juridic de natură constituţională. După cum ştiţi, posibilitatea refuzului la numire o singură dată a fost tranşată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există deocamdată în nicio decizie a CCR şi nici nu există vreun precedent", a precizat Eugen Nicolicea, în legătură cu decizia preşedintelui Klaus Iohannis privind remanierea Guvernului.


Klaus Iohannis respinge numirile Olguței Vasilescu și a lui Ilan Laufer în noul guvern Dăncilă: Nu le consider potrivite!


Întrebat dacă conflictul ar fi pe faptul că Iohannis a refuzat să-l revoce pe Paul Stănescu, Nicolicea a răspuns: "Sunt mai multe situaţii, diferenţa între unii propuşi şi cei care au fost revocaţi sau şi-au dat demisia este aceea că doamna ministru Olguţa Vasilescu era posesoarea a două propuneri, de revocare şi de numire, fiind legate între ele. Evident că nimeni nu-şi imagina încurcătura bine făcută şi anume să fie revocat, dar nu accepţi să fie numit".

El a adăugat că, în general, acţiunile PSD se bazează pe prezumţia de bună credinţă şi pe cooperare loială între instituţii."Eu de multă vreme spun că acţiunile trebuie făcute în aşa fel încât nicio persoană abuzivă sau care nu cunoaşte suficient anume norme, nu e cazul acum, să nu poată să abuzeze de unele prevederi legale sau constituţionale. Iată că din nou am avut dreptate. Am spus: o încurcătură bine făcută. (...) Domnul preşedinte vorbea de faptul că a ţinut cont de propunere, dar nu a ţinut cont pentru că în cazul doamnei Lia Olguţa Vasilescu propunerea era de revocare şi numire", a adăugat Nicolicea.


Întrebat care ar fi conflictul constituţional, Nicolicea a spus: "E simplu, deci doamna premier a făcut nişte propuneri de care nu s-a ţinut cont".

"Nu cred că este vreo motivaţie ca un preşedinte să se poată opune vreunei revocări. Înţeleg, la numire inventezi motive - mapa profesională cum a zis Băsescu sau alte motive - dar la revocare nu am înţeles ce motiv poate să invoce", a adăugat Nicolicea.Potrivit acestuia, se discută de două situaţii, aşa cum este refuzul de revocare şi refuzul de numire, iar PSD analizează."Analizăm. Pentru că există şi situaţia să accepţi situaţia şi să faci altă propunere. Dar încurcătura cea mare la revocare este că nu poţi să invoci simetria, pentru că nu poţi să spui că dacă a refuzat o revocare trebuie să revoci altă persoană. Deci aşa ceva nu există. La numire se poate face acest lucru, dar la revocare n-ai cum să schimbi persoana", a explicat deputatul PSD.


Întrebat dacă Guvernul mai poate face aceste două propuneri pentru alte funcţii, Nicolicea a spus: "Decizia Curţii este următoarea: 'Nu poţi să facă aceeaşi propunere de aceeaşi persoană pentru aceeaşi funcţie".

Ti-a placut articolul?

Comentarii