Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de alţi 18 angajaţi din cadrul DIPI

ro

31 Aug, 2016 17:58 1660 Marime text
În zilele de 30 şi 31 august 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia pentru combaterea corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de alte 18 persoane, angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că angajaţi din cadrul D.I.P.I ar fi efectuat următoarele activităţi:
 
  • sub pretextul existenţei unor cheltuieli pentru activităţi informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere şi în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituţiei ori au fost folosite in interes personal de către persoane din conducerea instituţiei.
  • au atestat atestarea în fals necesitatea/existenţa unor cheltuieli operative
  • şi-au însuşit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite în interes personal
  • au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I., cunoscând că au fost întocmite în fals, în scopul fraudării fondurilor operative.
 
În total, 24 de persoane, între care şase cu funcţii de conducere la data faptelor, au dobândit calitatea de suspect în prezentul dosar.
 
Din probele administrate în acest moment, există suspiciunea rezonabilă că suma deturnată din fondurile operative ale D.I.P.I pentru cheltuieli de protocol şi pentru înzestrarea instituţiei, în perioada 2014-2015, depăşeşte 220.000 lei, iar suma însuşită în interes personal depăşeşte 70.000 lei.
 
La perioada 29 - 31 august, tuturor celor 24 de persoane puse sub acuzare li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
         
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii