Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:08 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul director general CNLR, Gheorghe Banea și Ovidiu Rîpanu, reținuți pentru corupție

ro

16 Sep, 2016 11:12 2588 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de ieri, a următorilor inculpați:
 • Gheorghe Benea, director general al Compania Națională Loteria Română (CNLR), la data faptelor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
 • Ovidiu Rîpanu, șef Serviciu Achiziții în cadrul CNLR, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată; abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată.
De asemenea, s-a pus în mișcare acțiunea penală și s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de ieri, față de următorii inculpați:
 • Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR - Serviciului Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și luare de mită.
 • Iulian Cătălin Niculae, asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată. 
În aceeași cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, având calitatea de suspecți, respectiv: 
 • Remus Leonard Lăzăreanu, director executiv al CNLR, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
 • Dan Gheorghiu, șef Birou Transport în cadrul CNLR, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
 • Nicolae Virgil Sorescu, administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată.
 • Constantin-Brăduț Răducanu, administrator de firmă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
 • Alexandra Laura Benea, fiica primului menționat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la luare de mită și spălare de bani.
 • Marius Bran, asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani. 
La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 de lei, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitație trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut astfel, Loteriei Române, autovehicule la un preț substanțial mai mare decât prețul pieței.

De exemplu, inculpații Gheorghe Benea, Ovidiu Rîpanu și suspectul Remus Lăzăreanu, au inițiat procedura de achiziție fără a estima valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile; nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate; nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al CNLR care urma a fi predat în sistem buy-back; nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare - cu RCA, Casco, mentenanță – prevăzute în documente.

De asemenea, s-au preluat de la Nicolae Sorescu, reprezentantul dealerului auto, specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Prin inițierea, atribuirea și derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naționale Loteria Română estimat la valoarea de 2.314.707 de lei. 

În schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani și bunuri după cum urmează:

În calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul CNLR și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, inculpatul Ovidiu Rîpanu a pretins, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții suma de 1.500.000 de lei, patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac; un autovehicul marca Hummer; un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back, din care a primit:
 • suma totală de 1.081.061,96 de lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Nicolae Virgil Sorescu în contul unei firme aparținând lui Ovidiu Rîpanu
 • patru autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.682,99 de lei; un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.364,72 de lei; un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 de lei și un autovehiculului marca BMW, în valoare de 139.230 de lei;
 • autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 de lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011 
Din cele patru autovehicule preluate de Ovidiu Rîpanu, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea, director general al CNLR a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Laura Benea și pentru aceasta, autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 de lei. Din cele patru autovehicule preluate de Ovidiu Rîpanu, suspecta Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 de lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație.

Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/ banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul Ovidiu Rîpanu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecților Iulian Cătălin Niculae și Marius Bran, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive.

În acest sens, Ovidiu Rîpanu, în înțelegere cu Nicolae Virgil Sorescu, a creat în sarcina societății administrate de ultimul menționat, beneficiară a contractului cu loteria, o „datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.

În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la CNLR (în baza contractului de buy-back), societatea dealer auto a emis către una din firmele controlate de Ovidiu Rîpanu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la CNLR în sistem buy back) în valoare de 1.212.935 de lei.

Cu toate acestea, firma controlată de Ovidiu Rîpanu nu a achitat decât suma de 33.905 de lei. 

Așadar, conform înțelegerii, Nicolae Virgil Sorescu i-a remis lui Ovidiu Rîpanu, la o suma simbolică, și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Ovidiu Rîpanu figura în evidențele contabile ale dealerului auto.

Inculpaților Gheorghe Benea și Ovidiu Rîpanu, precum și celorlalți suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

Inculpații Gheorghe Benea și Ovidiu Rîpanu urmează a fi prezentați, la data de astăzi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul București.

Amintim că Gheorghe Benea și Ovidiu Rîpanu au mai fost trimiși în judecată într-o altă cauză, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul CN Loteria Română SA, se arată în comunicatul DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii