Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:29 23 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbateri în mediul online despre Catedrala Mânturii Neamului. Mesaj impresionant transmis de un tânăr pe Facebook

ro

27 Nov, 2018 10:15 607 Marime text
Duminică, 25 noiembrie 2018, în prezența a mii de persoane a avut loc la București sfințirea Catedralei Neamului, o constucție impunătoare care a condus la fel de fel de discuții în spațiul public. 

Pe de o parte cei care sunt de acord cu o astfel de construcție, pe de altă parte contestatarii care susțin că banii folosiți la ridicarea Catedralei puteau fi folosiți la ridicarea de spitale, școli, etc.

O postare pe Facebook surprinde într-o manieră realistă tot acest fenomen și îi taxează pe cei care comentează situația fără a cunoaște adevărul. 

”Le pictam mașinile SPP în auriu. Îi numim pe SPPisti "gorilele patriarhului". Distribuim poze cu Biblioteca nu știu cărui stat, când noul sediu al Bibliotecii Naționale Române va așteaptă din 2012 cu 14 săli de lectură și peste 12 milioane de cărți și a costat tot cât catedrala, deși probabil nu i-ați călcat pragul. 

Ne scandalizeaza 120 de milioane de euro (circa 75% din ei din bugetul statului), dar omitem că ei s-au alocat în 10 ani. Omitem că tot în 10 ani statul care promitea cu americanii de la Bechtel să facă autostrada a spart 1.5 miliarde de euro pe 50 de km și, în final, pe un eșec ce trebuia finalizat în 2013 cu peste 400 de km. Echivalentul a 10 catedrale = 50km. 

Ne deranjează pesemne că undeva, cineva, a tras într-un fel sau altul să ridice ceva cu banii pe care i-a primit. Și a și reușit.

Și totodată probabil că nu am găsit întâmplător cifra de 125 de milioane de euro... în ultimii 6 ani... cheltuiți de BOR cu activitățile social-filantropice. Bani care merg exact acolo: la o parte din copiii desculți, flamanzi, orfani, la bătrânii din azile și la familiile defavorizate.

Cât despre spitale... cu siguranță știți și istorie, cât și realitățile cotidiene. Știți că sub patronajul Patriarhiei funcționează 45 de instituții medicale și farmaceutice. Știți că primele spitale și bolnite din țările române au fost înființate de mitropoliile istorice, printre care Colțea și Sf. Pantelimon. Și de asemenea știți că una din cele 4 anexe ale Catedralei va fi un centru medical de diagnostic și tratament.

Și probabil știți că ieri nu s-a inaugurat doar o catedrala imensă, ci s-a împlinit visul lui Mihai Eminescu și dorința regelui Carol I.

Dar ce știu eu. "Națională de aur a României" și "Sfânta Treime a mașinilor" SPPului. Stai... cred că asta e o altă problema care deranjează. Că aurul românilor e pe cupola vreunei catedrale din inima Bucureștiului când, în general, eram obișnuiți să fie încărcat în niște vagoane și scos afară din țară” - se arată în postarea lui Mihai Alexandru pe Facebook. .

Sursa foto: Basilica.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii