Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:40 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperire arheologică spectaculoasă Zeci de epave antice găsite din întâmplare în Marea Neagră (galerie foto)

ro

23 Oct, 2016 18:02 1616 Marime text
Un grup de arheologi marini care studiază nivelurile Mării Negre au dat, întâmplător, peste epavele ale nu mai puţin de 41 de corăbii antice.

Istoricii spun că au coborât pe fundul mării pentru a încerca să afle cât de rapid s-a ridicat nivelul apei după ultima eră glaciară de acum 20.000 de ani. Nu mică le-a fost surpriza însă să dea peste zeci de epave nedescoperite până acum. Multe dintre artefacte sunt în condiţie excelentă, spun arheologii, graţie nivelului scăzut de oxigen de la peste 150 de metri adâncime.

„Corăbiile sunt un bonus, însă o descoperire fascinantă,  făcută în descursul investigaţiilor noastre geofizice“, a spus conducătorul experimentului, arheologul Jon Adams, de la Universitatea Southhampton din Statele Unite.

Echipa a făcut mii de fotografii cu epavele, iar apoi a recurs la fotogrammetrie – o tehnică ce foloseşte un software pentru a calcula poziţia obiectelor în spaţiu şi pentru a crea replici 3D ale artefactelor.

Astfel s-a descoperit că unele dintre nave sunt vechi de mii de ani, unele datând din periodele imperiilor Bizantin sau Otoman.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii